Szolnok TV

Ma 2023. Március 29. Szerda, Auguszta napja van.

CIVIL KAVALKÁD

Nagykorú lett a Civil Kavalkád. A Szolnok Napjához kapcsolódó rendezvények egyik leglátogatottabb eleme a megye, illetve a megyeszékhely civiljeinek bemutatkozása. Az idei kavalkádot rendhagyó módon nem a Szapáry utcán, hanem a Kossuth téren rendezték. 


A szőlőt daráló Bereczki Máté Gazdakör is a megyei civil szervezetek egyike. Mint oly sok más egyesület, klub, amely szombaton a Kossuth téren mutatta meg magát.

 

SZALAY- BOBROVNICZKY VINCE, helyettes államtitkár, Miniszterelnökség

"Vannak kvázi hivatásos civilek, akiknek ez az élete. Mondjuk azt, hogy ebből élne szinte hogy. És vannak azok, akik ezeknek a civileknek segítenek a munkájukon túlmenően este, reggel, amikor éppen ráérnek. Ingyen és bérmentve. Segítik a civilek működését. Itt negyvenezer emberről beszélünk országosan."

 

Narráció: CSÍK 1 Civil szervezetek már a tizenkilencedik században is működtek, a nagy „önkéntes- boom” azonban a rendszerváltás után történt. Nem egy- nem két szervezet még a helyi politikum farvizén indult el. Például a megye magyar- francia kapcsolatai, amelyek már több mint három évtizedesek Somme, illetve Paix d Calais megyékkel. 

 

BALI ISTVÁN

"Amikor ők eljöttek ide hozzánk, akkor igen csodálkoztak az, hogy azért igen erős, fejlett mezőgazdasággal rendelkezik Magyarország, illetve Jász-Nagykun- Szolnok megye is."

 

A megyei civil központban kétezer önkéntes regisztrált, ennyien dolgoznak kisebb- nagyobb rendszerességgel a közösségért. A civil szervezetek különféle felajánlásokból tartják fenn magukat, legjelentősebb bevételi forrásuk azonban a központi költségvetési támogatás.

 

DR. MOLNÁR BEÁTA, vezető, megyei civil ház

"Több mint tizenegymilliárd forint lesz a jövő évi NEA- alapban a támogatási összeg, ami október negyedikétől megjelenik. Gyakorlatilag nagyon sok lehetősége lesz a civileknek, Szolnok megye szokott is élni ezzel a lehetőséggel, úgyhogy biztatjuk a civileket, civil szerveződéseket, hogy pályázzanak."

 

Ugyan a szó hagyományos értelmében nem civil szervezet, mégis állandó résztvevője a Civil Kavalkádnak a szenvedélybetegek nappali ellátóközpontja. Terápiás foglalkozások keretében készített kézműves termékeiket állítják ki, illetve árusítják.

 

MODLA DEZSŐ, a pszichiátriai szenvedélybetegek nappali ellátásának vezetője

"Mi minden évben itt vagyunk, nagyon nagy lehetőség, hogy meg tudunk itt mutatkozni. És olyan örömmel látják a klubtagok, hogy amiket egész évben varrnak, azokat jönnek a vásárlók és megveszik. És ez egy újabb lendületet ad a további munkában."

 

Idősgondozás, vidékfejlesztés, ismeretterjesztés, kézművesség, népdaléneklés, vagy éppen a old timerek ápolása- mind mind olyan tevékenység, amely civilként is űzhető.

Szerző
Pető Dávid