Szolnok TV

Ma 2021. December 8. Szerda, Mária napja van.

Közgyűlés

Elfogadták Szolnok 2020-ik évi költségvetési rendeltéről szóló előterjesztést. A Közgyűlésen komoly vitát váltott ki a képviselők és tanácsnokon tiszteletdíjának emelése. A testület döntött a Rozmaring út forgalmi rendjének újbóli változtatásáról, bölcsődei férőhely bővítésről, kerékpárút és körforgalom építésről, valamint a városkártya rendszer fejlesztéséről is.

Közel 38 milliárd forint. A tavalyi költségvetéshez képest idén 4 milliárd forinttal magasabb összeggel gazdálkodhat a város -derült ki a Közgyűlésen. 2 milliárd forinttal több jut fejlesztésekre és 2-vel több városüzemeltetésre. Fejlesztésre a főösszeg 62, míg működésre annak 38 százalékát költi a város -mondta Fejér Andor.

„Most benyújtott költségvetésünk stabil alapokon álló, értékteremtő munkának a finanszírozását biztosítja, három forrásból biztosítja az önkormányzat a működéséhez szükséges pénzt. Állami támogatásból, saját bevételből és helyi iparűzési adóból.” -mondta Fejér Andor alpolgármester, Szolnok (Fidesz-KDNP).

Bár a képviselők egyhangúan megszavazták az idei költségvetésről szóló előterjesztést, Füle István szerint az anyag feszültségeket is hordoz magában.

„Ha jól emlékszem a számra, akkor körülbelül 8 milliárd forint olyan igény jelentkezett, amiből nagyon keveset tudtunk kielégíteni, és ez azt jelenti, hogy feszültség van ebben a költségvetésben”. -mondta Füle István önkormányzati képviselő, Szolnoki Többség – DK.

„A cégvezetők és intézményvezetők, és bárki az elképzeléseit, színes álmait fogalmazza meg a 8 milliárd forintban, ami ha megvalósul, akkor az jó helyre megy, de nem egyszerre és nem rögtön kell ezt a forrást odaadni.” -válaszolt Szalay Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP).

A város adóbevételei növekedtek -folytatta a polgármester, hozzátéve: Szolnok vagyona 81 milliárdról forint volt 2014-ben, ez most 91 milliárd forint. Szekeres Éva szerint városüzemeltetésre a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

„Különböző városrészek finoman szólva elhanyagoltak, van amikor koncentrálunk egy területre, de nagy hiányosságok vannak városüzemeltetés területén.” - mondta Szekeres Éva önkormányzati képviselő, Szolnoki Többség - XXI. század.

Frakcióvezetői kérdésként elhangzott: Mi a véleménye a polgármesternek arról, hogy a kormány megszabná a településeknek helyi iparűzési adó felhasználását?

„Nekünk, ha fejlesztések, innováció területén kedvezményt ad az jó, ha elvesz a költségvetésünkből, akkor igényelni fogjuk, hogy pótolják.” -mondta Szalay Ferenc polgármester, Szolnok (Fidesz-KDNP).

Vitát keltett a képviselők és tanácsnokok tiszteletdíjának emeléséről szóló előterjesztés. Györfi Mihály alpolgármester öt évre szóló, egyszeri emelést javasolt. Ezt a Fidesz-KDNP frakció részéről a felszólalók nem tartották indokoltnak, fölösleges többletkiadásként értékelték. Végül a képviselők 10 igen, 1 nem és 7 tartózkodással elfogadták a tiszteletdíj emelést. A közgyűlésen döntöttek arról, hogy ismét kétirányú lesz a Rozmaring utca, de szigorítják ott a megállást. Kerékpárút épülhet Millérig, új bölcsődei férőhelyek létesülhetnek a városban, és a Katona József úton 10 önkormányzati bérlakás felújítása is megtörténhet. A 2000-es árvíz évfordulójára emlékoszlopot állítanak, és -miután megszavazták- megújul a kedvezményeket adó városkártya is.
Szerző
Balogh Ferenc