Szolnok TV

Ma 2023. Március 25. Szombat, Irén napja van.

PORBA VETNEK ÉS REMÉNYKEDNEK A GAZDÁK

Szárazság hátráltatja a őszi vetést a megyében. A földeken hiányzó nedvesség mellett a gázolaj árának egekbe szökése is megnehezíti a munkát. Mindamellett bizakodóak a gazdák. Azt mondják ha a földbe került magot a fagyokig még 50 milliméter eső érné, azután pedig tartós hóborítást kapna a határ, még a rekordtermés sem kizárt.


„A vetőgép először megtárcsázza a földet, utána megtömöríti és beleteszi a magot és utána van még egy tömörítő henger ami belenyomja a földbe és így lesz elvetve.”

 

Mutatja a vetőgép nyomány földbe került magokat Rigó András gazdálkodó Szolnok- és Besenyszög között, ahol a szikrázóan száraz földbe kerül az őszi árpa.

 

„Nagyon- nagy a szárazság- ugye egész nyáron nem volt eső, csapadék, a vetés ezáltal kicsit nehézkesebb, hiszen nagyon rögös a talaj. Hát hogyha a vetéssel végeznénk akkor jó lenne ha esne egy jó 50 milliméter eső, majd arra egy jó hótakaró érkezne és akkor talán tavasszal szépen tudna sarjadni a vetés.”

 

Hasonló a tapasztalat a megye más részein is, mondja Hubai Imre Csaba a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnoke:

 

„Sajnos a sok éves csapadékátlagnak a minimális mennyisége sem esett le. 5- és 15 milliméter között hullott csapadék a megyében. Legalább 30- 40 miliéterre lett volna szükség, hogy megfelelő talajmunkát tudjunk végezni plusz költség nélkül, de sajnos a szárazság miatt többletterületeket kellett beművelni. A drágább gázolajjal, másfél-, kétszer annyi talajmunkával kicsit megnehezítette az őszi vetéseknek a talajelőkészítési munkáit és hát ez drágítja a termelésünket, de ami el van vetve, az jó minőségben történt elvetni.”

 

Őszi káposztarepcéből a szokásos éves mennyiség felét vetették el, őszi árpából 30 ezer hektárnál tartanak a megyében, míg az őszi búzából betervezett 100 ezer hektár felével végeztek a gazdák. Így elmondható, hogy az őszi vetés nagyjából 55 százalékánál tartanak megye földjein.

Szerző
  őszi vetés