Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

MÚLTIDÉZŐ: 90 ÉVE TÉRTEK HAZA VERSEGHY HAMVAI

Kilencven évvel ezelőtt tértek haza Verseghy Ferenc hamvai. A legismertebb szolnoki költő földi maradványait 1931. november hetedikén vasúton szállították szülővárosába, ahol másnap nagyszabású díszmenet kísérte jelenlegi nyughelyére.


A 8 Órai Újság 1931. november hetedikei száma arra buzdította a lap olvasóit, hogy minél többen vegyenek részt a nagy költő újratemetésén. Verseghy Ferencet két nappal halála után, 1822. december 17-én a vízivárosi temetőben helyezték- akkor úgy vélték- örök nyugalomra. „1930 nyarának végén Szolnok város polgármestere — aki egyben a Verseghy Irodalmi Kör elnöke is volt — levelet kapott Németh Béla székesfővárosi tanácsnoktól. E levél arra hívta fel a figyelmet, hogy a Verseghy Ferenc sírját 1886-ban márványkereszttel megjelölő s azt azóta is ápoló II. kerületi Ponty utcai Hunfalvy János Fiú Felsőkereskedelmi Iskola jogot formál Verseghy hamvainak más temetőben történő méltó elhelyezésére. Ha azonban a szülőváros díszsírhelyet ad költő szülöttének, nem tesz észrevételt a hamvak Szolnokra szállítása ellen. A hamvakat szállító vonat november 7-én délután 1/2 3-kor indult a Nyugati pályaudvarról. ”- olvasható a korabeli beszámolóban. Este 6 órakor érkezett meg a vonat a szolnoki pályaudvarra. Itt a város és a kör vezetői rótták le tiszteletüket, majd a hamvakat a pályaudvar különtermében ravatalozták fel. Mellette egész éjjel cserkészek álltak őrséget.

Másnap, november 8-án reggel folytatódott az ünnepség. Fellobogózott utakon keresztül a Templom-téren, a római katolikus plébánia előtt felállított katafalkhoz érkezett meg a koporsós díszhintó. Az emlékünnepély színhelyén már több ezren gyűltek össze. Az ünnepség befejezését követően óriási tömeg kísérte Verseghy hamvait a Templom-térről nyughelyére, a város által felajánlott díszsírhelyre, a szolnoki római katolikus temetőbe.

Az 1944. augusztusi amerikai bombázás nem csak a járműjavítóban, hanem a vele szomszédos temetőben is komoly károkat okozott. A most is álló sírhelyet a Verseghy Gimnázium nevelőtestülete, az iskola Szülői Munkaközösség, a Kommunista Ifjúsági Szövetség helyi szervezete és a Volt Diákok Baráti Köre közösen készíttette, az I. Verseghy Diáknapok keretén belül avatták fel 1966. április 4-én.

Szerző
Kropp Anikó