Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

ADÓVISSZATÉRÍTÉS: A LEGEGYSZERŰBB ONLINE

A gyermeket nevelők adóvisszatérítéséhez szükséges nyilatkozatot november közepén már adatokkal feltöltve érhetjük el az ügyfélkapun keresztül. Az alkalmazottként dolgozó, családi pótlékot kapó adózóknak nem lesz teendőjük a nyilatkozattal. Minden más esetben az ügyfélkapun vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatán kérhetnek segítséget az adózók.


Már elérhető a NAV online felületén a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. Ezt 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

 

CSÁNYI PÉTER szóvivő NAV JNSZ Megyei Igazgatósága:

Hogyha valaki kapja a családi pótlékot, jogosult rá, akkor az ő számára nincsen semmilyen teendő. A házastársa vagy bejegyzett élettársa aki nem kapja a családi pótlékot, de jogosult a visszatérítésre, neki nyilatkoznia kell. A KATA-s egyéni vállalkozónak is szükséges a nyilatkozat megtétele, hiszen róla nem tudjuk az adatokat semmilyen forrásból. Akkor nem kell nyilatkoznia, ha minden rendelkezésre áll őróla.

 

Amennyiben nincs ügyfélkapuja az adózónak, úgy segítséget kérhet a NAV-nál személyesen is. A nyilatkozat a NAV honnapjáról is kinyomtatható és papír alapon postán beküldhető. Az idő azonban nem sürget.

Érdemes egy kicsit várni, mert november közepén megjelenik az ügyfélkapus felületen a nyilatkozat alatt azok az adatok, melyeket a NAV már tud az adózóról. Ha ott valami nem jó, számlaszám vagy hasonló, akkor azt kitöltve be kell küldeni.

 

-tette hozzá a szóvivő.

 

A nyilatkozatot csak azoknak kell beküldeniük, akik jogosultak családi pótlékra ezzel együtt pedig a visszatérítésre, de nem nekik folyósítja az államkincstár a családi pótlékot. Azoknak tehát, akik alkalmazottak és rendszeresen kapják a családi pótlékot, nincs teendőjük.

 

Szerző
Sebestyén Andrea