Szolnok TV

Ma 2022. Május 22. Vasárnap, Júlia, Rita napja van.

HÁROM HÓNAPIG TART AZ ÁRSTOP

Holnaptól három hónapig árstop egyes alapvető élelmiszerek esetében. A miniszterelnök január közepén jelentette be az árcsökkentést, melyet a kereskedői szervezetek vegyes érzelmekkel fogadtak.


„Ma úgy döntöttünk, hogy hat termék esetében: kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 %-os tehéntej esetén beavatkozunk az árak alakulásába.”

Az árstopot január közepén jelentette be a miniszterelnök. A felsorolás később kiegészült a csirke far-hát, csirkehát, csirkefar és csirkeszárnyvéggel. Február elsejétől ezeknek a termékeknek az ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-i áraknál. (arstop tabla) Az árszabályozással kapcsolatos tájékoztatást a kereskedőknek az üzletek bejáratánál jól látható helyen kell kifüggeszteniük., csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon kell azt közzétenni.

Február elsejétől, a KSH közleménye szerint (ezt feliratozni) a kristálycukor: 261 forint/kiló, a búzafinomliszt: 203 forint/kiló, a napraforgó-étolaj: 713 forint/liter, a sertéscomb: 1420 forint/kiló, a csirkemellfilé: 1600 forint/kiló, míg a 2,8%-os tej: 273 forint/liter lesz. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: A kereskedők minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy csökkentsék a veszteségét, hiszen a beszerzési árak egyes esetekben már magasabbak, mint a tavaly október 15-i kiskereskedelmi ár, amire vissza kell csökkenteni az érintett termékek árát. A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető. Az árstop május 1-ig tart.

Szerző
Skultéty József