Szolnok TV

Ma 2023. Június 2. Péntek, Anita, Kármen napja van.

VAN KAPCSOLAT A COVID ÉS A CUKORBETEGSÉG KÖZÖTT

Világszerte egyre nő a cukorbetegek száma. Erre az aggasztó tényre hívja fel a figyelmet a cukorbetegek világnapja november 14-én. A krónikus civilizációs betegség egyre többeket érint, ráadásul a covid fertőzött, súlyos állapotú betegek többsége cukorbeteg - ami csökkenti gyógyulási esélyüket.


November 14-én a cukorbetegség világnapján kiemelten fontosnak tartják a szakemberek, hogy felhívják a figyelmet az egyre gyakrabban diagnosztizált betegségre.

DR. KOZÁK ERNA vezető főorvos, megyei cukorgondozó Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 

Ma a világon több mint 415 millió cukorbetegek becsülnek és még 193 millió betegnél nem is diagnosztizálták a betegséget. Várhatóan 2040-re 642 millióra nő a világ teljes lakosságát érintő cukorbetegek száma.

 

Magyarországon 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek él ezzel a betegséggel, de az orvosok többsége 1,5 millióra becsüli a teljes számot a még diagnosztizálatlanokkal együtt. A tünetekre ugyanis sokan nem figyelnek. Pedig beszédesek.

Nagyon sok folyadékfogyasztással társul, megnő a vizelések száma, jelentkezhet bőrviszketés, nagy fokú fáradékonyság fogyás, hízás is társulhat hozzá, nagyon magas cukorértékek esetén a fogyás az ami előtérbe kerülhet.

 

 Jellemző az is, hogy a covid fertőzés felszínre hozhatja a cukorbetegséget. A covid fertőzés ugyanis olyan citokin vihart indít el a szervezetben, amely pusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit is. Az orvosok az oltás és a rendszeres vércukorszint ellenőrzést tartják fontosnak a megszokott védekezési eszközök használata mellett.

Szerző
Sebestyén Andrea