Szolnok TV

Ma 2021. December 3. Péntek, Ferenc napja van.

CSONTRITKULÁS

Október 20. a csontritkulás világnapja. Magyarországon mintegy 1 millió- 1 millió 200 ezer embert érint. Többségében nőket, hiszen a leggyorsabb csontfogyást a változókor után tapasztalják. Ezért is fontos a rendszeres szűrés és ellenőrzés.


A csontritkulás csontképzés-csontbontás egyensúlyának felborulása következtében alakul ki. A csontok szilárdságát biztosító ásványi anyagok mennyisége csökken, a csontok szerkezete károsodik, új csontképződés hiányában a csonttömeg megfogyatkozik, az érintett csontok teherbíró képessége, rugalmassága csökken, azok meggyengülnek, már kis erőbehatás esetén is könnyebben törhetnek.

DR. KISS LÁSZLÓ belgyógyász  főorvos:

Magyarországon az eddigi statisztikai elemzések alapján a lakosság bő 10%-a érintett a súlyos csontritkulással. Ez 1 millió 1 millió 200 ezer.

 

 

Ebben a betegségben is rendkívül fontos a megelőzés, ezért elsőként 1996-ban, az Egyesült Királyságban szerveztek a népbetegségre fókuszáló kampányt, melyhez több mint 90 ország csatlakozott. Az orvosok fókuszáltan hívják fel a figyelmet a betegségre.

 

DR. KISS LÁSZLÓ : 

 

Általában a nőknél a változókor idején gyorsul meg a csontvesztés. Ez a nők 10%-át érinti. Akkor több csontot vesztenek, mint az átlagos évi 2-3 százalék, akár 10 százalékot is. De van egy életkorral előrehaladó csontvesztés. Kb. 35 éves korunkra érjük el a csúcs csonttömegünket. Onnantól folyamatosan fogy a csontunk, nem mindegy, hogy kinél milyen gyorsan.

 

 Ezt csontsűrűség méréssel követik nyomon, melyre a háziorvos utalhatja be a pácienst . Érdemes figyelni a családi anamnézisre is. A hajlott hátú, vagy több törést szenvedett rokon figyelmeztető jel lehet. Többnyire tipikusan csukló és a csípő- combnyak csont és a gerinc törik -már kisebb behatásokra is. A probléma azért ró nagy terhet a társadalomra és a szociális hálóra, mert idős korban mozgásképtelenné válik a hozzátartozó. Évente több mint 8,9 millió, csontritkulásból adódó törés történik világszerte, azaz minden harmadik másodpercben bekövetkezik egy ilyen esemény, ami az 50 év feletti korosztályt tekintve minden harmadik nőt, illetve minden ötödik férfit érint.

Szerző
Sebestyén Andrea