Szolnok TV

Ma 2024. Február 21. Szerda, Eleonóra napja van.

DÍJAZTÁK A LEGSZEBB ERKÉLYEKET, ELŐKERTEKET

Pár balkonláda, kitartás és némi szabadidő- s máris a környék legszebb virágos kertjét alakíthatja ki aki áldoz rá helyet saját erkélyén. Két év után idén is kihirdették a Széchenyi Lakótelep legvirágosabb erkélyeinek listáját, de nem maradtak ki az előkertek sem. Kategóriánként 6- 6 elismerést adtak át a legjobbaknak.


Egyre többen szépítik saját erkélyüket virágokkal. Szolnok legnépesebb lakótelepén az elmúlt évek során egyfajta egészséges versengés alakult ki a legvirágosabbnak, legzöldebbnek járó elismerésért. A Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület szervezésében két év után ismét megrendezett „Miénk itt a tér” elnevezésű rendezvényen hirdették ki az idei nyerteseket. A virágos erkély kategóriában egyebek mellett a  Hild Viktor úti pontház első emeleti balkonja aratott sikert. Sebők Tibor az elmúlt 17 év során számos virágfajtát tesztelt. Jelenleg 12 erkélyládányi növényről gondoskodik.

 

„Én a muskátlival meg vagyok elégedve. Sokan nem szeretik. Szeretik amelyik ősszel tovább virágzik, tehát kevésbé hullajtja a levelét, kevésbé szárad el a levele. De ha jól kezelik, ha jól kezeli az ember még most is gyönyörű- bár száraz levél van rajta, a többi még mindig ilyen virágokkal.”

 

Az előkertek tekintetében a teleltetés kevesebb gondot jelent. A lépcsőházak előtt/ mellett kialakított ágyások ugyan jobban ki vannak téve a rongálásnak, a fantáziát itt jobban el lehet engedni. A Lovas István úti Szatmári Cukrászda udvara szinte borítékolható volt, hogy bekerül a legszebb hat közé. A díjazottak sorában idén ott találjuk a Botár Imre út kettes szám alatti lépcsőház több szempontból figyelemre méltó előkertjét is, melyet Horváth Bertalanné- a lakótömb közös képviselője férjével együtt gondoz.

 

„Van egy lakónk, aki ezeket a kerti díszeket társadalmi munkában úgymond elkészíti, magát a kertet meg a férjemmel mi gondozzuk, a virágokat meg a füvet, tehát az egész kertet, és hát így jó hazamenni. Szép a kert, jó érzés mikor megy fel az ember, vagy elmegy mellette, meg olyan öröm, mikor jönnek a gyerekek, a bölcsődések, óvodások és akkor megállnak a kisháznál, a gólyánál. Vagy itt voltak nyáron a nagyszülőknél ilyen kisebb gyerekek, és akkor eljöttek megnézni, ott simogatták a törpéket.”

 

Az előkert gondozására heti 2- 3 órát áldoznak, ami meg is látszik rajta. A megmérettetést jegyző Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület előkert kategóriában győztesenként 15 ezer, erkély kategóriában 10 ezer forintot érő kertészeti termékekre beváltható kuponnal ismerte el a lakőók fáradozását.

Szerző
Tálas László