Szolnok TV

Ma 2021. December 8. Szerda, Mária napja van.

BRUTÁLISAN DRÁGUL A KENYÉR

Drágul a kenyér és januártól újabb, komoly áremelkedésre kell számítani. Ugyanakkor statisztikusok számítása szerint jövőre napi plusz három forinttal kerül majd többe ez az alapvető élelmiszer. Az áremelésnek négy oka van: az üzemanyagok-, az energia-, a búza- árának, valamint a munkabér drágulása.


Októberben az utóbbi tíz év legmagasabb inflációját mérték, a 2021-es évre vetítve 6,5 százalékos a pénzromlás. A drágulás két éllovasa két sütőipari alapanyag: a liszt és az étolaj. Utóbbi ára másfél év alatt majdnem a felével, 45 százalékkal drágult, a liszt „csak” 12,5 százalékkal került többe. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint két év alatt 164-ről 203 forintra emelkedett az étkezési búza ára, az üzletekben jóval 200 forint fölé.

Komoly hiánycikk a búza, ennek megfelelően drága is. Az ilyenkor megszokott 40- 50 ezer forintos tonnánkénti ár helyett 90 ezerért veszik a malmok. Ugyanakkor a malmok idén már kétszer emeltek: egyszer öt-, majd újabb nyolc százalékkal.

Egy kiló fehérkenyér átlagára 2020. januárjában 325 forint volt, a múlt hónapban viszont már 417 forint. És ez még korántsem a csúcs. Januártól ugyanis újabb, minden eddiginél nagyobb drágulás várható: negyven százalékkal lesz drágább a liszt. Így a boltokban már háromszáz forint környékén lesz a kilónkénti ára. Malom- és sütőipari szakemberek szerint a negyvenszázalékos drágulás nem fog teljes egészében a vásárlókra zúdulni, de hogy az újév első napjától többek kell fizeti a kenyérért, az teljesen biztos. A megugró energiaárakat sem a malmok, sem a pékségek nem tudják már benyelni. Az üzemanyagok ára is a csillagos égig emelkedett, ez a szállítási költségeket növeli. Ugyanakkor januártól az emelkedő munkabér- költségek is felhajtják az árakat. Erre rakódik még a búza robbanásszerű drágulása. Ha a negyven százalékos drágulásnak csak a fele jut el a vásárlókhoz, akkor is szűk ötszáz forintos fehérkenyér- árral érdemes számolni januártól.

A magyar lakosság kenyérfogyasztási szokásai alig változtak az elmúlt években. Egy főre évi negyven kiló kenyér jut, ami azt jelenti, hogy átlagot tekintve minden Magyarországon élő ember napi tíz- tizenkét deka kenyeret fogyaszt. A januártól bizton várható drágulás miatt így három forinttal kerül majd többe a mindennapi kenyér.

Szerző
Kropp Anikó