Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

EGYRE TÖBB A COVID FERTŐZÖTT A MEGYÉBEN

Szolnokon is emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben. Nem véletlen, hiszen itt a legalacsonyabb az átoltottság és rengetegen betegszenek meg új koronavírus fertőzésben. A szakemberek a távolság betartásán, a maszkhasználaton és a kézfertőtlenítésen túl az oltás felvételét tartják a leghatékonyabb védekezésnek.

 


A koronavírus okozta járványhullám napi fertőzésszáma Magyarországon már meghaladja a második hullám csúcsán látottat. Jelenleg a keleti, délkeleti országrészben a legerősebb a járvány. Jász-Nagykun-Szolnok megyében százezer fő közül 932 esetében regisztráltak fertőzést. Ez négyszerese a Komárom-Esztergom megyeinek.

A jászsági mutató azt jelzi, hogy egy hét alatt a lakosság egy százaléka megfertőződött.

 Az elmúlt három napban országosan 21 060 új fertőzöttet igazoltak.

519-en vannak lélegeztetőgépen.

A legsúlyosabb állapotú kórházban kezeltek többsége oltatlan - derül ki a statisztitákból. Ez azért is aggasztó, mert megyénkben még a 60%-ot sem éri el az átoltottság. A legalacsonyabb átoltottságú megyék: Jász-Nagykun- Szolnok (59,7%), Borsod-Abaúj-Zemplén (61,7%)és Hajdú-Bihar (62,2%).

A jövő heti oltási akcióhét során az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten,továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni.

A kormányzati oldalon olvasható tapasztalatok szerint a beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

A 44. heti szennyvízadatok szerint tovább nő a vírus örökítőanyaga szennyvizeinkben. A mérések szerint a Budapest környéki agglomeráció közös mintájában, valamint Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán és Veszprémben mértek emelkedést.

Szerző
Sebestyén Andrea