Szolnok TV

Ma 2022. Május 22. Vasárnap, Júlia, Rita napja van.

„ÉLŐK HÁZA - HOLTAK HAZÁJA” - RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS A MÚZEUMBAN

Megnyílt a Damjanich János Múzeum állandó régészeti kiállítása. A pattintott és csiszolt kőeszközök mellett számos arany tárgy, éremkincs lelet és rekonstruált ősi használati tárgy került a tárlókba, melyeket a legkorszerűbb informatikai eszközökkel, tájékoztató panelekkel egészítettek ki. Az „Élők háza - holtak hazája” címet viselő kiállítás válogatott anyagának több darabja nem csak hazai, hanem európai viszonylatban is komoly értéknek számít.


Íme a Jászberény mellől előkerült sárkányfejes bronz ivókürt  .. ez pedig a Rákóczifalva határában talált kovából pattintott pengekészlet. Bár a két leletet időben több ezer év választja el egymástól, a Damjanich János Múzeum új állandó régészeti kiállításán csupán pár lépést kell megtenni, hogy átugorjuk a készítésük közt eltelt időt. A kiállítás megnyitóján Dr. Raczky Pál régész, egyetemi tanár méltatta az anyagot.

 

„Szolnok megye önmagában egy rendkívüli terület a régészet szempontjából. Itt az őskőkor kezdetétől a középkorig szinte minden korszak gyönyörű dolgokkal vannak képviselve és ezek a kiemelkedő tárgyak és kincsek is- a középkori éremkincsek, vagy honfoglalás kori veretek- arany, ezüst veretek ezek világosan mutatják, hogy ez egy rendkívüli gazdagságó terület.”

 

A kiállítás a múzeum földszintjén- faláttöréssel megnyitott új portálon keresztül közelíthető meg. Tudtuk meg Kelemen Angéla régészeti osztályvezetőtől.

 

„Nagyon hiányzott a múzeumnak egy rendes portál ahol a látogató le tudja tenni a kabátját meg a táskáját, meg tudja venni a jegyet, illetve a múzeumpedagógiai rész az pedig egy alapelvárás a mai világban, hogy kell egy olyan sarok, egy olyan helyszín kialakítása ahol a kisebb korosztályt is meg tudjuk fogni, mert hát ott kezdődik a múzeumlátogatás, hogy már a legkisebbek is megismerik a múzeumokat és a benne lévő tárgyakat.”

 

A kiállítás elődjét 1996- ban nyitották meg az akkori kor csúcsszínvonalán. Azóta azonban már csaknem három évtized telt el. Hangsúlyozta Dr. Horváth László múzeumigazgató.

 

„25- 30 év után a vitrin elhasználódik, a felirat elszineződik. Kilencvenhatban nem volt még számítógép, neoncsővel világították meg a vitrineket, tehát egész egyszerűen a kihordási ideje múlt el annak a kiállításnak. Akkor bennem nagy- nagy szomorúság volt, hogy egy ilyen nagy, szakmailag sikeres kiállítást szét kell szedni és egy nagy adag félsz is, hogy vajon az új tárlat mikor- hogy és hát ebben a színvonalon, vagy talán még egy emelkedő színvonalon meg tud- e valósulni.”

 

Az első látogatók a tegnapi megnyitót követően már bepillanthattak a kiállítótérbe. Így tett a szolnoki Tőkés László is.

 

„El vagyok bűvölve. Nagyon szép, nagyon igényes és nagyon látványos a kiállítás.”

 

Szolnok készül az „Európa kulturális fővárosa” cím elnyerésére. Ezért is fontosak a város és a megye hírnevét öregbítő bemutatkozási leghetőségek. Hangsúlyozta köszöntőjében Szalay Ferenc polgármester.

 

„Nyilván a kultúra, a hagyományőrzés, a hagyományteremtés, a hagyományok továbbvitele egy nagyon fontos része lehet egy ilyen kulturális főváros pályázatnak és ebben egy ilyen múzeum tényleg egy zászlóshajó kell, hogy legyen, de ez nem esik nehezére a múzeumnak én úgy látom.”

 

Szerző
Tálas László