Szolnok TV

Ma 2022. Május 22. Vasárnap, Júlia, Rita napja van.

FEJLESZTIK A KÖZTERÜLETI KAMERARENDSZERT

A tapasztalatok jók, ezért a közterületi kamerarendszer bővítését tervezi az önkormányzat. Elsősorban az illegális hulladéklerakók miatt van szükség a fejlesztésre- derül ki a városüzemeltetési, városfejlesztési és fenntartható fejlődés bizottsága elé került előterjesztésből. A dokumentum kitér a már meglévő rendszer korszerűsítésére is.


Nem kímélik a város kieső részeit a szemetelők. Az illegálisan lerakott hulladék eltávolítása összességében milliókat von el a város forrásaiból, miközben- legalábbis eddig- a szemetelők többsége megúszta a felelősségre vonást. Hogy mindez ne legyen így a jövőben- újabb források bevonására van szükség ahhoz, hogy a tettenérést segítő kamerák számát gyarapítani lehessen. Az erről szóló előterjesztés két részből áll, tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Zoltán a közterület felügyelet vezetője.

 

„Az egyik rész az, hogy bővítjük azokat a helyszíneket ahová a közterületfelügyelet mobil térfigyelő kamerákat helyezhet ki kimondottan az ilegális hulladéklerakás megakadályozására vagy felszámolására. Erről már korábbi években több határozat született mindíg- mindig sajnos kerül bele új helyszín ami azért sajnos mert ugye azt jelenti, hogy máshová is raknak le az emberek. Már korábban is voltak mobil térfigyelő kameráink- sajnos ezeknek az élettartama ezeknek olyanok voltak ami letelt és szeretnénk új tíz darab térfigyelő, mobil térfigyelő kamerát beállítani ami kimondottan ezeknek az illegális lerakóknak a környékét figyelnék és ezt szeretnénk ha a közgyűlés a költségvetésnél figyelembe venné.”

 

A kamerák alkalmazása eddig beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

 

„Volt tettenérés, visszakövethető-, illetve közvetlen értesítés alapján is és ezekben az eljárásokat lefolytattuk.”

 

A bizottság tárgyalta az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését célzó előterjesztést is. A célra 336 millió forint van megjelölve. Ismertette a napirendi pont lényegét Ligeti József a bizottság elnöke.

 

„Itt elsősorban önkormányzati épületek napkollektorral való felszerelését jelenti ez a projekt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ingyen kapjuk a pénzt a kormánytól és ez az önkormányzatnak éves szinten mintegy 30 millió forintos energiadíj megtakarítást eredményez.”

 

Az előterjesztésben foglaltak szerint összesen 10 napelemes rendszer telepítésére nyílik majd lehetőség. A Szolnoknak nyújtandó támogatásra december 23- án érkezett pozitív elbírálásról szóló levelet a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán állították ki.

Szerző
Tálas László