Szolnok TV

Ma 2022. Október 4. Kedd, Ferenc napja van.

HOMORÓDALMÁS

Film készül az erdélyi Homoródalmásról. A Szolnok Televízió stábja több napot töltött a Kishomoród-menti településen, ahol a mindennapokról, a csőszök felvonulásáról, az Almási barlangfesztiválról, és a Vargyas-szorosban található Orbán Balázs Barlangról készített dokumentumfilmet. A különös és szerethető világot, az ott élő embereket bemutató alkotás utómunkálatai elkezdődtek, így a filmet hamarosan televíziónk is műsorára tűzi.


Közel 800 kilométerre Szolnoktól, Erdély szívében, a Homoród-mentén található Homoródalmás. Az 1200 lakosú település mindig is tartotta a kapcsolatot az anyaországgal, Szolnokról ide évtizedek óta érkeznek vendégek, elsősorban ősszel, a csőszök felvonulására és a hozzá kapcsolódó Almási-barlangfesztiválra. Szeptember elején stábunk is ott járt, hogy dokumentum filmet készítsen a mindennapokról.

Forgattunk a hajnali kihajtáson, amikor a teheneket, lovakat és bivalyokat kiterelik a közeli mezőkre. A helyi állatorvos, aki ma már gazdálkodóként él – mesélt a mindennapokról.

 

KÖBÖLKUTI LÓRÁND BÉLA állatorvos, gazdálkodó: „Valamikor állattenyésztéssel foglalkozott Almás nagy része, ma már nem, eltűnő félben a kisgazdák, 6:37 maradt 12-15 nagygazda, aki 20-30-as, 100-ig elmegy szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoznak, 6:52 juh állomány drasztikusan csökken, kecskéje már csak nekem van, másnak már nincs.”

 

Ott jártunk a helyi fúvószenekar ébresztőjénél és a fiatal csőszök felvonulásánál. Régi hagyomány ez, melyen a nagykorúvá vált legényeket és lányokat köszöntik.

 

PÁLFFY TIBOR zenekarvezető: „1984-ben alakult újra, ez a mostani zenekar. 30:45 Mai napig működik, átlag 20 taggal, 30:52 a zenekar repertoárjába főleg a történelmi indulók szerepelnek, egyházi dalok, mert sok temetésen zenéltek, főleg az első időszakban.”

 

A hagyományőrzés nagy hangsúlyt kap Homoródalmáson. Nincs olyan rendezvény, melyen a magyar néptánc, a térségre jellemző népdalok ne jelennének meg.

 

SORBÁN ENIKŐ népdalénekes: „Homoródalmás, Homoród mentéhez tartozik, és ez nem olyan felkutatott terület mint Mezőség vagy Kalotaszeg, de igenis értékes népdalokban.”

 

TIKOSI LÁSZLÓ polgármester, Homoródalmás: „A magyarságtudat él bennünk, ahogy elhangzott a táncban énekben. Örvendetes dolog, hogy ezeket a szokásokat átadjuk a gyerekeknek, mert így tudjuk megőrizni magyarságunkat, így visszük tovább a jövőnket, másképp elveszünk itt Erdélyben.”

 

A vallás is meghatározó Almáson. A település szinte teljes egészében unitárius.

 

CSETE ÁRPÁD unitárius lelkész: „Erdélyben az unitárius, de nem csak az unitárius híveknek mindennapi élete összefonódik a magyarságtudattal. Én nem tudom elválasztani a kettőt. Nem csak azért mert a magyar nyelv az egyházunk hivatalos nyelve, hanem mert a kettő egymás nélkül nem tud élni, nem tud meglenni.”

 

A település ismert a messze földön híres „Sós-kútjáról”, a Vargyas-szurdokban található Almási, más néven Orbán Balázs Barlangról, valamint a különleges sírokat őrző temetőjéről.

 

JÓZSA ALBERT egykori polgármester, testnevelő tanár, Homoródalmás: Bethlen Gábor 1628-ban adományozta Almást Deák Kovács Péternek. Állítólag ez Kovács Péter unokája, 1779-et írnak ezen a kőn ánnó. Ez nem a legidősebb kő, mert fog mutatni, mert olyan kövek is vannak, hogy a török korból is valók, meg fogjuk mutatni.”

 

Bejárva a hegyvidéket, megismerve a szokásokat, az itt élőket, az anyaországhoz fűződő gondolataikat, hamarosan dokumentum film mutatja be a szerethető kisközséget.

Szerző
Skultéty József