Szolnok TV

Ma 2022. Január 25. Kedd, Pál napja van.

ÉRDEMES BEADATNI AZ INFLUENZA ELLENI OLTÁST IS

Miközben dübörög a koronavírus-járvány negyedik hulláma, már nyakunkon az influenza is. A háziorvosi rendelőkben bőségesen van oltóanyag, amit kérnek is a páciensek.


Előjegyzésre éreznek a paciensek a rendelőkbe,  hogy elkerüljék a továbbfertőzéseket. A koronavírus negyedik hulláma ugyanis egyre többeket betegít meg, sorra telnek meg az osztályok covidos betegekkel. Ugyanakkor idén hamarabb elkezdődtek a felső légúti hurutos megbetegedések.

DR. BENŐ HAJNALKA háziorvos:

Ilyenkor szokott indulni az influenza szezon is, de vannak a megszokott és az idén korábban megjelent felső légúti fertőzések. Szeptember végén már rengeteg beteg jelentkezett, a gyerekek visszamentek az iskolákba, a légúti fertőzések nagyon megszaporodtak.

 

A tüneteket szinte lehetetlen megkülönböztetni. Egyénenként változó a láz, vagy a köhögés típusa és mértéke. Ezeket azonban nem szabad elbagatelizálni.

Nagyon nagyon veszélyes ha egy influenza és fertőzéses közegbe kerül az ember és össze szedik a fertőzést. Akár a kettő együtt is fertőzhet és komoly, akár életveszélyes állapotokat tud okozni.

-tette hozzá a doktornő.

 

A szakemberek szerint érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást is. Az idei vírus mutációra aktualizált influenza elleni oltóanyagok megérkeztek a háziorvosi rendelőkbe.

A két oltás között érdemes két hetet várni, de egészséges immunrendszernél akár a kettőt egyszerre is be lehet adni. Nagyon oda kel figyelni a kézmosásra, a maszkhasználatra és a távolságtartásra.

 

A házirvosok ahogy eddig is, lejelentik az influenzaszerű megbetegedéseket, ez idáig azonban sehol sem mutatták ki az influenzavírus jelenlétét. A virológusok januárra prognosztizálják megjelenését, míg a covid delta hulláma december közepén tetőzik.

Szerző
Sebestyén Andrea