Szolnok TV

Ma 2023. Február 7. Kedd, Tódor napja van.

FOLYTATJÁK JÁSZ-NAGYKUN SZOLNOK MEGYE ÉRTÉKEINEK BEMUTATÁSÁT

Egy év kihagyás után ismét konferenciát szervezett a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Értéktár. A szakemberek immár második alkalommal találkozhattak ilyen formában és ismerkedhettek meg az értéktár bizottságának munkájával.


A karcagi birkapörkölt, a vert csipke és a Reptár is helyet kapott abban a kiadványban, ami tavaly jelent meg bemutatva a megye értékeit. A megyében fellelhető kincsek sorsáról a 8 éve alakult értéktár bizottsága dönt.

„Gyakorlatilag a megyei értéktár a helyi értéktárakból a felénk továbbított javaslatokat bírálja el és dönt arról, hogy a megyei értéktárba illik-e való-e vagy sem. Tehát a megyei értéktár természetesen, ami kicsit nagyobb mint egy települési értéktárba való tárgy, tehát kulturálisan, földrajzilag vagy bármilyen kulturálisan túl lép a helyi értéktáron, mi ezeket bíráljuk el."- mondta Rózsa Lajos a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Értéktár bizottságának elnöke.

Az értékek megismerés egy biztos támpont az itt élők identitásában. Mondta Hubai Imre köszöntőjében. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta a megye értékeit gondozó, illetve felfedező szakemberek munkája nélkülözhetetlen.

„Öröm azt látni, hogy Jász-Nagykun Szolnok Megyében is mennyien dolgoznak azért, hogy értékeinket felkutassuk és a felkutatás után rendszerezzük és közreadjuk. Az önök munkássága, elhivatottsága segít abban, hogy a szellemi, tárgyi hagyományaink fenn maradjanak.”- mondta Hubai Imre a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Értéktárban több mint 70 értéket tartanak számon jelenleg, melyből a Tiszai halászlé és a Karcagi birkapörkölt már a Hungarikumok gyűjteményébe is bekerültek.

 

 

 

Szerző
Hatvani Brigitta