Szolnok TV

Ma 2022. Október 4. Kedd, Ferenc napja van.

KARÁTSON FAUST KIÁLLÍTÁS

Jelentős grafikai sorozatból álló, különleges tárlat nyílt csütörtökön a Művésztelepen. Karátson Gábor a legsokoldalúbb kortárs képzőművész alkotásaiban Goethe Faustjának néhány szakasza jelenik meg. A tárlat Október 10- ig látható a Szolnoki Művésztelep kert galériáján.


Karátson Gábor 2015-ben hunyt el. Életművének, munkásságának kiemelt része az illusztrációk Goethe Faustjához című alkotás sorozat. A mű a színek szimbolikája révén elevenedik meg a festményeken, grafikákon. Ezekkel a képekkel illusztrálták az Európa Könyvkiadó Faust kiadását 1980-ban.A színes illusztrációk Goethe színtanának megfelelően értelmezik az irodalmi művet.

 Bellák Gábor, a kiállítás kurátora: 

Ilyen teljességgel, és ilyen gazdagon kommentálva soha nem voltak még kiállítva mint most. A rajzok a hagyatékban őrződtek meg. Külön lapokon vannak, a képek alatt vannak azok az idézetek, amiket maga Karátson írt rá a mű szélére, jelezve, hogy melyik passzushoz vonatkozik az adott rajz.

 

 64 rajzot állítottak ki a Szolnoki Művésztelep, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely együttműködésében.

 Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója: 

Hihetetlenül gazdag az az életmű, amiket Karátson Gábor ránk hagyott, talán a legizgalmasabb a műtárgy együttes, amelynek egy szeletét mutatunk be. Izgalmas, hogy hogyan kapcsolódik össze kép és szó, összecsengenek a vonalak, a finom színek pedig mintha ellensúlyoznák azt a veretes és mély tartalmat amit a mű magáénak tudhat.

 A tárlat Október 10- ig látható a Szolnoki Művésztelep kert galériáján, november 13-tól pedig Veszprémben tekinthető meg a Várgalérián.

Szerző
Sebestyén Andrea