Szolnok TV

Ma 2023. Február 7. Kedd, Tódor napja van.

KEZDŐDIK AZ INTERNET FIESTA

Március 17-24-ig tart az idei, sorrendben a 22. Internet Fiesta. Ezúttal nemcsak virtuális formában, hanem személyesen is részt vehetnek a programokon az érdeklődők. Szolnokon 40, megyeszerte 60 esemény valósul meg. Az óvodás korúaktól a szépkorúakig minden érdeklődőt várnak.


Az internethasználat népszerűsítése volt eredeti célja az Internet Fiesta rendezvénysorozatnak, melyet idén 22. alkalommal szerveznek meg. A kezdetekkor még sorban álltak a könyvtárakban 1-1 óra internethasználatért, míg ma a tudatos világháló használatra nevelik a fiatalokat. A két évtized alatt bekövetkezett változások ellenére a könyvtár szerepe állandó maradt.

CZAKÓNÉ GACOV KATALIN igazgató, Verseghy Ferenc Könyvtár:

Az új technológiák, az okos eszközök az okos felhasználót még okosabbá teszik, ha azonban korlátok nélkül használják, akkor többet árt, mint használ. Nagy a felelősség rajtunk információs szakembereken, de akár szülőként, nagyszülőként az egyes embereken is, hogy milyen világ felé megyünk, milyen gyermekeket nevelünk.

 

A technológia fejlődése kapcsán robotika, digitalizálás, VR szemüveg, a gyerekek számára pedig egész évben zajló olvasópályázat is szerepel a listán.

 

 MUNKÁCSINÉ SZABÓ KATALIN gyermekkönyvtáros, csoportvezető:

A kortárs magyar szerzők műveinek olvasásáért pontokat gyűjthetnek a benevezők a füzetekbe. A kihívás márciustól decemberig tart. A résztvevőket arra kérjük, hogy írjanak pár soros ajánlót, véleményt a könyvekről, melyekért jutalmakat adunk. Hátha mások is kedvet kapnak az olvasáshoz.

 

A könyvtár weboldalán tájékozódhatnak a kortárs írók műveiről. Az a cél, hogy sok pontgyűjtő füzet teljen meg, vagyis minél többen minél több könyvet olvassanak el. Az ifjúsági részleg innovatív online krimi játékkal várja a kamaszokat. Az izgalmas percekről egy Városfoglaló szoftver gondoskodik majd. A március 17-24-ig zajló játékban egy 1930-as években megtörtént bűntényt göngyölíthetnek fel. Március 22-én kedden lesz a Képpel írt várostörténet című kihelyezett gyűjtés, mely vélhetően az idősebb generációt mozgatja meg. A Tallin városrészben, a Vosztokon, a Tüdőkórház környékén élők régi fotóit, dokumentumait várják. A könyvtár munkatársai abban is segítenek, hogy milyen technológiákkal lehet digitalizálni otthon a papír képeket. Ezeket a módszereket március 26-án mutatják meg. A települési könyvtárak megyeszerte 60 programmal csatlakoznak az Internet fiestához.

LITKEI-NYÍRI ANITA osztályvezető területi szolgálat VFK:

Térségi műhelynapot tartunk 21-én hétfőn . Témája a könyvtárak a helyi közösségekért. Erre várjuk a települési könyvtárakban dolgozó kollégákat, egy motivációs képzéssel, szemléletformáló, gyakorlati képzést szeretnénk adni.

 

Mindezek csak részletek az idei programsor kínálatából. Ki ki érdeklődésnek megfelelően csemegézhet a Verseghy Ferenc Könyvtár weboldalán.

 

 

 

 

Szerző
Sebestyén Andrea