Szolnok TV

Ma 2024. Április 18. Csütörtök, Andrea napja van.

NEHÉZ ÉV ÁLL A POLGÁRŐRÖK MÖGÖTT

Rendkívüli feladatok, sikeres évzárás és évindítás. A megye polgárőrei nehéz éven vannak túl, a határvédelem azonban újabb kihívások elé állították az állományt. A mindennapos feladatok ellátása mellett ott vannak az ukrán-magyar és a déli határnál is. Sűrűn jöttek a feladatok -mondta a megyei elnök- mégis sikerrel zárták a 2021-es esztendőt.


Az év első felében még a covid, nyártól pedig az egyre szaporodó rendezvények adták a legtöbb munkát a megye polgárőreinek is. 2021-ben gondoskodó jellegű, karitatív feladatokkal indult az év, gyógyszerek és élelmiszer bevásárlással segítették az időseket, ellenőrizték a maszkviselést, majd nyártól biztosítottak szinte minden rendezvényen. A megye több mint 70 polgárőrségének mintegy 3000 tagja 380 ezer órát töltött szolgálatban. Már tavaly is ott voltak a déli határnál is, de 2022-ben az egyik legnagyobb kihívást az orosz-ukrán háború jelenti.

A polgárőrök önkéntesen, szabadidejükben, fizetés nélkül végzik munkájukat. A megyei állomány létszáma stabil, évente -ha kis mértékben is- de folyamatosan nő. Az elnökség nagy hangsúlyt fektet a fiatalításra és a képzésre.

Az eszközbeszerzések folyamatosak, megyénkben elsősorban kerékpárokat és robogókat vásároltak. Az ehhez szükséges támogatás 2022-re is megvan, így ez a technikai bővítés idén is folytatódik. A 2022-es év legnagyobb feladata továbbra is a határvédelem. Az elmúlt 60 napban, napi átlagban 6 fővel eddig is ott voltak polgárőreink a határvidéken, ezzel -a határ menti megyéket követően- a legtöbb szolgálatot ők adták. Az első határvédelmi időszak április 30-val véget ért, de a kormány június 30-ig ezt meghosszabbította.

Szerző
Skultéty József