Szolnok TV

Ma 2024. Február 21. Szerda, Eleonóra napja van.

TUCATNYI KÓRUS ÉNEKELT TÖRÖKSZENTMIKLÓSON

30-ik alkalommal találkoztak megyénk felnőtt kórusai, hogy ünnepi hangversenyen mutatkozhassanak be egymásnak és a nagyérdeműnek. Törökszentmiklós újratelepítésének 300-ik évfordulója alkalmából az alföldi település művelődési házában 12, nagy múltú énekegyüttes adott koncertet. A komoly kórusművektől a könnyedebb műfajig minden megtalálható volt a repertoáron.


Nincsenek könnyű helyzetben ma a kórusok. A pandémia miatt hónapokon keresztül nem tudtak próbálni, a fiatalok pedig egyre kevésbé választják zenéjüknek ezt a komoly és értékes műfajt. Mindezek ellenére Jász-Nagykun-Szolnok megyében él a hagyomány, hiszen 30-ik alkalommal szervezték meg a Felnőttkórusok találkozóját

Az ünnepi hangversenyen 12 nagy múltú énekkar lépett fel.

Az éneklés egyszerre emeli fel a lelkét az éneklőnek és a hallgatónak -vallják ezt a kórustagok. Közösségben lenni, értéket képviselni egyszerre egyszemélyes művészi kihívás, és a többi szólamra, azaz a másikra, a közösségre odafigyelés is.

Itt ünnepelte születésnapját a 30 éves Megyei Karnagyok Kamarakórusa, a 10 éves Cantate Nobis Énekegyüttes és az 5 éves Sanctonicolaum Kórus, de fellépett az 1862-ben alapított jászberényi Palotásy János Vegyeskar is.

Szerző
Skultéty József