Szolnok TV

Ma 2024. Május 25. Szombat, Orbán napja van.

KÖZELEG A RÉGÉSZET NAPJA

Közeleg a régészet napja. A Damjanich János Múzeumban már minden összeállt a hétvégére. Az időutazás ingyenes, érdemes élni a lehetőséggel.


A bronzkorból ránkmaradt sarlókkal egy tárlóban őrzött kardokat is kézbe vehetik szombaton a látogatók a Damjanich János Múzeumban, ahol a 3.000 évvel ezelőtti vértezet is felpróbálható.

 

„És ezt mindenki, minden látogató felpróbálhatja. A lábvérten madárábrázolás is látható amilyeneket láthatunk bronzkori bronz lábvérteken és a kezemben itt látható egy bronzkori dárda másolata, illetve egy baltának a másolata.”

 

.. mondja Nagy Fanni régész az egyelőre még csak kiállítási bábura adott vértezet mellett.  A Régészet Napját az ország múzeumaiban mindenütt számon tartják.

 

„Az idei témánk: »istenek, ideák, hősök« országosan is ez a téma mindenhol- ennek keretein belül górcső alá veszünk minden korszakot, ugyanis minden korszakban voltak olyan személyek, olyan példaképek, hősök akikre valamiért felnézhettek. Ezek a személyek akár vezetővé is válhattak. Ugyanígy minden korszakban voltak olyan magasztos lények, olyan istenek, olyan isten akit tisztelhettek. És a régészet napján olyan kérdésekre keressük a választ minthogy hogyan, milyen rituálékkal, milyen kultuszokkal reagáltak az isteneknek a különböző tevékenységeire, hogyan fohászkodtak hozzájuk, hogy jó termés legyen, hogy jobb időjárás legyen, hogy jobb életük legyen.”

 

 A gyerekek számos kreatív foglalkozáson vehetnek részt..- így például spaknival, ecsettel nekifoghatnak a régészhomokozó feltárásának, mialatt szüleik a „kérdezd a régészt” akció keretében mindent megtudhatnak amit eddig nem tudtak-, vagy nem volt még alkalmuk megtudakolni. A programokon való részvétel június 3- án mindenki számára ingyenes.

Szerző
Tálas László