Szolnok TV

Ma 2024. Július 15. Hétfő, Henrik napja van.

SZOLNOKON TALÁLKOZTAK AZ ORSZÁG KÖNYVTÁROSAI

15 éves a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer. Az évforduló alkalmából 2 napos országos konferenciának ad otthont a megyeszékhely. A találkozó célja a jövőben jól használható gyakorlatok megismertetése a hazai könyvtárak szakembereivel.

 


Csaknem 2700 település működését segíti több mint 10 éve a KSZR, azaz a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer. A program keretében a megyei könyvtárak kínálják fel segítségüket az 5500 főnél alacsonyabb lakosú kistelepüléseknek.

„Ez egy fantasztikus rendszer, ami itt kialakult 15 év alatt. Nagyon sok kistelepülés könyvtára megújult. Elindult újra, szerveződnek a közösségek, formálódnak és tulajdonképpen, ami a legfontosabb, hogy ott vannak a könyvújdonságok, hiszen könyv nélkül biztos nincs egészséges élet.”- mondra Ramháb Mária a Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke.

 A KSZR által mindenhova eljut az az olvasmány, amire éppen szüksége van a lakosságnak. A könyvek mellett a megyei intézményeken keresztül kézműves foglalkozások, könyvtárMozi, kulturális események és találkozók valósulnak meg a kistelepüléseken.

„Értéket teremtettünk ezeken a településeken. A megyei és városi intézményekben, illetve a szolgáltató helyeken dolgozó kollégák, a kistelepülések vezetői, az önkéntesek, a rendezvények fellépői és mindenki, aki az elmúlt időszakban bármilyen módon részt vett ezeknek a közösségeknek az ellátásában.”- mondta Szóllási Péter az EMMI Könyvtári és Levéltári Főosztályának főosztályvezetője.

A konferencián részt vett dr. Kállai Mária. Az országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, Szolnokon otthonra találtak a művészek és otthonra talált a kultúra, melynek nélkülözhetetlen része a Verseghy Ferenc Könyvtár.

 

 

 

Szerző
Szolnok TV