Szolnok TV

Ma 2024. Május 25. Szombat, Orbán napja van.

KÜLÖNLEGES TÁRLAT NYÍLT SZOLNOKON

A II. János Pál Pápa magyarországi útja során használt fedélzeti fotelt is megtekinthetik az érdeklődők a hétfőn nyílt protokoll és diplomácia kiállításon. A Damjanich János Múzeumban e mellett különleges étkészletek, fotók, sport és vallási diplomáciai ereklyék is láthatók.


Egy fotel, mely  II. János Pál Pápa kényelmét  szolgálta 1991- es magyarországi látogatása során a szolnoki alakulat helikopterének fedélzetén. A becses katonai ereklye, melyet első ízben láthat a nagyközönség, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vándorkiállításának szolnoki állomásán tekinthető meg március 20-ig. A protokoll és diplomácia c. tárlat méltó a katonaváros múltjához.

DR. TÖRÖK RÓBERT igazgató, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum:

Nagyon szép tárgyakat hoztak a honvédelmi protokoll területén, hiszen igen jelentős Szolnokon a katonai múlt. E mellett szólunk a diplomáciai protokollról, az állami protokollról, különleges kitüntetéseket láthatunk és természetesen a vendéglátás protokollját is bemutatjuk.

 

A királyi étkészletek mellett, ültetési rend, sőt a sport és vallási protokoll is megjelenik a tárlaton.

HOSSÓ NIKOLETTA alapító elnök, Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete:

A tárgyak mögött viszont látni kell az elkötelezettséget, a fegyelmet, az alkalmazkodást és a szolgálatot, amely a protokollosokat jellemzi. Látni kell mögötte a szakembert, aki az állami, a politikai vezetők, diplomaták munkáját támogatja, hogy ők a saját feladatukra tudjanak koncentrálni.

 

Ne érezzék tehernek a ranggal, beosztással járó protokolláris kötelezettségeket-tette hozzá. A tárlatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg.

 

 BENKŐ TIBOR honvédelmi miniszter

Vannak akik azt mondják, hogy milyen cifra mulatság ez a protokoll. De semmi más, mint a magyar vendégszeretet, híresek vagyunk a hazai vendégszeretetről, de ez sokkal több annál.

 

A honvédelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az állami rendezvényeknek is mindig fontos részét képezik ezek a szabályok, protokollokhoz kötött például a katonák ezeken való megjelenése is.

 

 BENKŐ TIBOR honvédelmi miniszter:

A protokollhoz hozzátartozik, hogy ismerjem, hogy tudjam mi jellemzi azt az országot azt a nemzetet vagy éppen azt a személyt, hogy olyan környezetet teremtsek számára, amellyel ő megtiszteltetésben részesül és elégedett lesz.

 

A szervezés, a precizitás , a pontosság pedig tükrözi a fogadó fél szándékát. A most megnyílt tárlat ebbe a különleges világba nyújt betekintést. Az eseményen adta át a kiállítás számára Szalay Ferenc polgármester a korábban kapott „Az év polgármestere ’ címmel járó polgármesteri láncot. A különleges tárgyat így külön vitrinben láthatja a szolnoki közönség.

Szerző