Szolnok TV

Ma 2022. Augusztus 9. Kedd, Emőd napja van.

LAKÁSTÜZET IMITÁLTAK A TŰZOLTÓK

A fűtésszezon kezdete a tapasztalatok szerint több munkát jelent a tűzoltóknak. Szinte minden nap vonulniuk kell a megye valamely pontjára lakástűz miatt. Ezek többsége megelőzhető lenne, ha betartanánk az alapvető szabályokat. Erre figyelmeztettek egy mentési bemutatóval a lánglovagok.


A gyakorlat során  emelővel mentették ki a tűz elől az erkélyre menekült lakókat.

FÖLDI ZSOLT tű. alezredes, szolnoki kirendeltségvezető, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: 

A jelzett helyen 2 fecskendővel és egy magasból mentő szerrel hajtjuk végre a gyakorlatot. 2 személy van a korláton, őket le kell menteni és a kollégák egy belső szemlékéssel fogják a tüzet felmérni és elontani.

 

A tűzoltó eszközök összeszerelése és a tömlő feljuttatása után beöltözve mentek föl az emeleti folyosóra a lánglovagok. A tüzelő fűtő berendezések nem megfelelő karbantartása miatt szinte naponta fordul elő lakástűz. Ezúttal nem volt igazi tűz, de a tapasztalatok szerint erre nem kell sokat várniuk. Bárkivel megtörténhet a tragédia. Ilyen esetekben fontos a lélekjelenlét. Ha el tudják oltani a tüzet, mindenképpen kíséreljék meg, ha nem tudnak úrrá lenni a lángokon, akkor a legfontosabb a friss levegő. A tragédiák elkerülése érdekében 2 évente érdemes ellenőriztetni a kéményeket a katasztrófavédelmi igazgatóság szakembereivel. Ez a közszolgáltatás ingyenes.

 

Szerző
Sebestyén Andrea