Szolnok TV

Ma 2024. Április 19. Péntek, Emma napja van.

LÖVÉSEK A BÁZISON

Véget ért a az európai különleges műveleti erők legfontosabb, éves hadgyakorlata. A csaknem két héten át tartó, három országot érintő gyakorlat, melyhez a Black Swan is csatlakozott, Szolnokon látványos bemutatóval zárult. A katonák ejtőernyős ugrást, sérültek ellátását és mentését, valamint éleslövészetet mutattak be.


Zöld füst jelzi a leszállási zónát. A helikopternek igyekeznie kell, hiszen két katonát lövés ért. A sebesülteket szakszerűen ellátják, miközben biztosítják a területet. A műveleti egységek, a közel két hetes nemzetközi hadgyakorlat záró, szolnoki bemutatóján valós helyzet mutattak be parancsnokaiknak.

A Különleges Regionális Műveleti Parancsnokságnak Magyarország a vezetője. A gyakorlaton, szolnoki irányítással kilenc ország katonái vettek részt. A különleges feladatok közt ugrottak ejtőernyővel, részt vettek harci helyzetekben és éleslövészeten.

A gyakorlat célja volt, hogy elmélyítsék azt a különleges katonai tudást, melyet most több ország területén, összehangoltan kellett végrehajtani.

Évről évre egyre több elemet vonnak be a Black Swan gyakorlatsorozatba, ami fontos azért is, mert hazánk 2024 végére el szeretné érni a teljes műveleti készenlétet, hogy speciális egységeink 2025-től már készenléti szolgálatba léphessenek.

A Black Swan 2022 hadgyakorlaton Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország és az Egyesült Államok mellett idén már cseh és román katonák, valamint a TEK szakemberei is részt vettek. A különleges rendeltetésű dandár légcellás szabadeső csoportja pedig hideg égövi ejtőernyős ugrást és felderítést most először hajtott végre Norvégiában.

Szerző
Skultéty József