Szolnok TV

Ma 2022. Január 19. Szerda, Sára napja van.

MARADANDÓ ÉRTÉKET ADÓ ZENÉT TOLMÁCSOLNAK

30 éve alakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa. Igaz a kórus tavaly ünnepelte jubileumát, azonban a pandémia miatt eddig nem tudtak közönség elé állni. Hétvégén végre lehetőség nyílt a születésnapi koncertre, melynek a Szentlélek templom adott otthont.


Volt, hogy harmincan, akadt egy kicsit kevesebben, de az elmúlt 30 év alatt eddig egyszer sem fordult elő, hogy ne le volna tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusának. A tagok 1990 óta cserélődtek, azonban a szólamokat a kezdtek óta Vajna Katalin Csokonai Alkotó-díjas és KÓTA Életmű-díjas karnagy vezényli, ami a kórus jubileumi fellépésén sem volt másként.

 

VAJNA KATALIN, Csokonai Alkotó-díjas, KÓTA Életmű-díjas karnagy

"Több településről jövünk össze. Fegyvernekről van két kórusvezetőnk. Varga Gabriella és Szelei Zsuzsa. Abonyból van kórus tagunk és Jászladányból is van. Most van olyan kórus tagunk is, aki Pestre költözött, de lejár és most is itt van. Van olyan egyetemistánk, aki most visszajött, de szeptember óta nem próbált velünk. Lényeg az, hogy Martfűről van Bozorádi János és Törökszentmiklósról is van kórustagunk. Eléggé szépszámú a mi kis csoportunk.”

 

A kamarakórus egyfajta zenei műhelyként dolgozik, melynek központja az alakulás óta Szolnok. A kórus célja az önképzés és a folyamatos önfejlesztés mellett, igényes hangverseny élményt adni a hallgatóknak új színfolttal gazdagítva a megyeszékhely és a környező települések zenei kínálatát. A kórus szívesen énekel világi zenét, de repertoárjukat főként egyházi művekkel töltik meg.

 

VAJNA KATALIN, Csokonai Alkotó-díjas, KÓTA Életmű-díjas karnagy

„Kistelepüléseken szerepelünk. Állandó kapcsolatunk van Tiszaroff községgel, akik alapítottak egy közösségi díjat és elsőként a mi kórunk kapta meg, hiszen 30 év minden Pünkösdkor ott vagyunk. Ugyanez vonatkozik Fegyvernekre is, ahol szintén 30 éve minden Pünkösdkor szerepelünk. Állandó kapcsolataink nagy örömöt jelentenek nekünk. De az országban is többször szerepeltünk. Kiemelkedik a Mátyás templom, az egri Székesegyház.

 

A magyar kóruszenét külföldre számos alkalommal juttatták el. A megyei karnagyok kamarakórusa énekelt Ausztriában, Angliában, Lengyelországban, de a listán szerepel Svájc, Spanyolország és Portugália.

Szerző
Pető Dávid