Szolnok TV

Ma 2023. December 6. Szerda, Miklós napja van.

MEGNYITOTT AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT

Elindult az Ünnepi Könyvhét Szolnokon. A magyar kortárs irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvénysorozatához a Verseghy Ferenc Könyvtár évről-évre minden korosztály számár érdekes programokkal csatlakozik. A könyvhét és gyermekkönyvnapok megnyitójának keretében hirdették ki az idei Írd ki magadból! írópályázat eredményeit.


94. alkalommal hirdette meg idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az Ünnepi Könyvhetet, melyhez ezúttal is csatlakozik a Gyermekkönyvnapok programsorozat. A magyar irodalmi élet egyik legjelentősebb eseményéhez a Verseghy Ferenc Könyvtár ebben az esztendőben is kapcsolódott. A rendezvénysorozat csütörtökön startolt városunkban. Az eseményen a bibliotéka igazgatója, Czakóné Gacov Katalin elmondta- a könyvtár célja, hogy nemcsak az Ünnepi Könyvhéten, hanem az év minden napján biztosítsa a legfrissebb irodalmat az olvasók számára.  A rendezvény megnyitóján Szolnok polgármestere kiemelte- az intézmény programjaival mind a fiatalokat, mind az idősebb korosztály képes megszólítani.

Nem kevesen vannak itt fiatalok, idősebbek és még idősebbek. Persze ehhez kellenek azok a pluszok, amik arról szólnak, hogy alattunk van egy galéria a fiataloknak, itt fönt az idősebbeknek a Szurmay teremmel megint egy plusz. De ez mind kevés lenne, ha nem olyan munkatársak dolgoznának itt, amikor az ember bejön, hogy nem mosolyognak.

A megnyitó díszvendégeként üdvözölhette a szolnoki közönség Nyáry Krisztiánt. Az író, irodalomtörténész a könyvek és az olvasás jövőjéről beszélt köszöntőjében.

 

A mesterséges intelligencia ma még felmérhetetlen újdonság, ami veszélyt és jótéteményt egyaránt jelent. Nem tudjuk, hogy hogyan lehet ezt kizárólag erkölcsös módon használni. De már az én életemben sem ez az első mindent megváltoztató találmány. Az íráson alapuló kultúra végét jövendölték már a nagy nézettségű televíziók térnyerése, aztán az internet forradalmai idején is.

 

Az Ünnepi Könyvhét keretében kihirdették az 5. Írd ki magadból pályázat eredményeit. A szakmai zsűri felnőtt és ifjúsági kategóriában értékelte a lírai és prózai munkákat, illetve a közönség is kiválaszthatta kedvenc alkotásait. Az Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok programjai június 10-ig várják az érdeklődőket.

Szerző
Pető Dávid