Szolnok TV

Ma 2024. Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia napja van.

KIVÁLASZTOTTÁK A MEGYE TORTÁJÁT

A gasztronómiai élmény nemcsak identitásunk része, hanem turisztikai hajtóerő is. Ezért is hirdette meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Önkormányzat a megye tortája versenyt. Pályázhattak különleges édességekkel profi és amatőr cukrászok, háziasszonyok is. Meglepően sok, több mint 70 édesség érkezett. Az „ISHLETÉS” lett az abszolút győztes, de minden induló kapott elismerést.


Több mint 70 tortát végigkóstolni nem kis feladat a mégoly szakavatott és sokat próbált zsűri számára sem. A "Keressük Jász-Nagykun-Szolnok Megye tortáját" felhívásra érkezett normál és mentes édes remekek mind külsejükben, mind ízharmóniájukban magasra tették a mércét.  A csipkebogyó,  a  Jászkun aszalt szilvás kölestorta, a Nagykun kincsei vagy épp Jászberény nevezetességei egy könyvben, a Nagykunság aranya, a Pinksler, a Lehel kürtje és a Túri almás mind elismerést érdemelnek. Ezért is kapott valamennyi induló és pályázó oklevelet a Megyeházán rendezett díjátadó ünnepségen.

 

 MAUTNER ZSÓFI gasztroblogger:

Nagy örömmel olvastunk sok személyes történetet, pl . A kenderesi gesztenyefasorról, akár egy-egy településnek az emlékeihez hasonlóan és sok olyan alapanyag is megjelent, amiről sokszor a helyiek sem tudják, hogy azok itteni kincsek, akár a kisújszállási vadrizs, vagy a kamillavirágzat, amely egy eredet védett alföldi specialitás vagy a sulyom, azt ugye sokan ismerik. Mi ezeket néztük a zsűrivel, hogy hogyan jelennek meg.

 

Profi és amatőr kategóriákban hirdettek különdíjakat, majd arany, ezüst és bronzérmes elismerésben részesültek a mentes és normál finomságokat készítő amatőr és profi pályázók.  Az amatőr kategória legjobbja és az abszolút nyertes torta is az "Ishletés" fantázianevű édesség lett, mely igazi gasztroturisztikai vonzereje lehet a megyének. 

TÓTH- KALMÁR MARGIT Alattyán:

Megpróbáltam az alapanyagait belecsempészni, tehát magát az isler tésztát, a tojáshabot, a csokiöntetet, illetve még egy gyümölcszselé került bele, gránátalma, málna és piros ribizli és vanília mousse.

 

A profi normál kategória első díját a Jászkun aszalt szilvás köles torta kapta.

 PERITY RÓBERT:

A szilva és a köles volt a két alapízem, ebből indultam ki és ebből jött a nyertes desszertünk.

 

A nyertesek teljes listáját a megyei önkormányzat facebook oldalán olvashatják . Az íncsiklandó tortákat a szociális és gyermekvédelemben élők számára juttatták el, de számíthatunk arra, hogy a legkülönlegesebb édességeket már tavasztól kóstolhatjuk megyénk cukrászdáiban.

Szerző