Szolnok TV

Ma 2021. December 3. Péntek, Ferenc napja van.

MINDHÁROM OLTÁST ÉRDEMES BEADATNI

Megérkeztek a rendelőkbe az influenza elleni oltóanyagok. A háziorvosok ezt és a tüdőgyulladás ellen védő vakcinát is javasolják beadatni, a 3. covid elleni oltóanyag után.


Egyre többen jelentkeznek az orvosoknál felső légúti panaszokkal. A szezonális, őszi meghűléses, vagy lázas vírusos, bakteriális esetleg covidos tüneteket lehetetlen elkülöníteni, annyira hasonlítanak- hangsúlyozzák a szakemberek.

 DR. HOKSÁRI LÁSZLÓ háziorvos: 

Beindult a felnőtteknél is. Igen nagy számban jelentkeznek ezekkel a felső légúti tünetekkel: nátha, torokfájás, orrdugulás, köhögés, szemgyulladás. Tünetek, panaszok alapján nagyon nehéz, szinte lehetetlen elkülöníteni , annyira hasonlóak a tünetek. Lehet következtetni abból, hogy kapott-e oltást és volt-e olyan környezetben ahol elkaphatta a koronavírus fertőzést.

 

A tesztelés hozhat egyedül elfogadható eredményt- tette hozzá. Múlt héten 9 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legbiztosabb védekezés a betegség ellen az oltás. Az influenza elleni vakcinák éppen ma érkeztek meg ebbe a körzetbe. 

 

DR. HOKSÁRI LÁSZLÓ háziorvos: 

Mindenképpen érdemes fölvenni, mert akkor legalább a következő fázisban az influenza nem kavar be a betegségek elkülönítésénél. Azt is előrevetítik, hogy a kétféle betegség együtt komolyabb, súlyosabb tüneteket okoz. Mivel az elmúlt évben nem volt influenza járvány a korlátozások miatt, most, hogy szabadabban élünk várható, hogy ez terjedni fog.

 

Fontos lehet a tüdőgyulladás elleni védekezés is. A 60 év felettieknél, a krónikus légúti, vagy daganatos betegségben szenvedőknek érdemes beadatni azt is. A két oltást egyszerre, de két külön karba adják. Ám -ezt megelőzendő - fontosabbnak tartják a koronavírus elleni 3. védőoltást. A delta hullám ugyanis egyre többeket fertőz meg, míg az influenzaszezont decemberre-januárra prognosztizálják a virológusok.

Szerző
Sebestyén Andrea