Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

NEM KUTYAFUTTATÓ A VÁROS FÖLÖTTI ZAGYVA HULLÁMTÉR

Nem javult a helyzet. Továbbra is sokan a vashíd fölötti Zagyva szakasz hullámterén és gátján futtatják kedvencüket. Ez eddig is tilos volt - ám november óta már önkormányzati rendelet is tiltja. Az érintett gazdálkodók a Natura kétezres terület mindennemű zavarását elutasítják, így az oltalom alatt álló gyepen történő gépkocsiforgalmat is. Akit tilosban fotóznak le, büntetésre számíthat.


Napra pontosan egy éve számoltunk be a Széchenyi parkerdő vashíd felőli oldalán élők problémájáról. Akkor a panaszos ingatlantulajdonosok arról számoltak be, hogy sokan a földjükön futtatják kutyájukat, az ebek ürülékével szennyezett fű pedig mint takarmány gyakorlatilag értéktelenné válik. Az uniós oltalom alatt álló terület hívatlan vendégei az autósok és quadosok is, hangsúlyozza Mászűros Sándor helyi gazdálkod.

 

„Nekem ebből rengeteg többletköltségem van. Kicsit egyszerű, nonszensz dolognak tűnik, de mégsem, tehát gyakorlatilag mióta megnőtt itt a forgalom, azóta gyakorlatilag elég jelentősen megnőtt itt a területemen a parlagfű azáltal, hogy az egybe függő ősgyepet-ennek az összefüggő talajtakaró szerkezetét megszaggatták, tehát folytonosságában törések jöttek létre.”

 

De nem csak a járművek okoznak kárt a területben- hangsúlyozzák a gazdák.

 

„Vannak olyan kutyák amik rendszeresen kaparnak, tehát ők még gyakorlatilag még annyi kellemetlenséget is okoznak, hogy utána a gödröt ugye kaszáláskor, kaszálás előtt vissza kell temetni. De ezeken a helyeken ahol visszatemetjük ugyanúgy az első növény ami kinő az a parlagfű.”

 

A Hortobágyi nemzeti Park Igazgatóság tavaly táblákat helyezett el a hullámtérben is, hogy figyelmeztessen a terület természeti értékére. A kutyák- állítja a panaszos a vadat is zavarják, ami ugyancsak tilos.

 

„Az óévben is volt sajnálatos esemény- egy őzet szaggattak meg a kutyák, sajnos nem volt tettenérés, illetve hogyha jobb időben kijön az ember akkor rengetegszer szembesül az ember, hogy a folyóba úszó kacsákat, egyéb madarakat űzik a kutyák.”

 

A problémára az önkormányzat is reagált. Tudtuk meg Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.

 

„Az önkormányzat az elmúlt időszakban jelölt már ki kutyafuttatásra alkalmas területet itt a Zagyva belvárosi, vagy városi szakaszán- ám nem definiálta, nem jelölte ki a két végpontját ennek a szakasznak. Ez a múlt év novemberi közgyűlésen megtörtént egy rendeletmódosítás keretén belül és most már tudhatjuk, hogy a belvárosi Zagyva híd, illetve a Zagyva vashídja közötti terület az ami hivatalosan ki van jelölve kutyafuttatásra.”

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság további táblák kihelyezését tervezi a Kaán Károly útról nyíló utcák gát felőli oldalán. Úgy vélik a szolnokiaknak is érdeke megőrizni a város egyik kiemelt természeti értékét- a Zagyva hullámterének növény- és állatvilágát.

Szerző
Tálas László