Szolnok TV

Ma 2022. Június 28. Kedd, Levente, Irén napja van.

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

Szolnok is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozatához. Valamennyi városrészben szerveznek eseményeket. Vasárnap pedig íjászattal, kódex másoló műhellyel, iniciálé festéssel, cégérkészítéssel, bábelőadással, középkori játékokkal várják az érdeklődőket a Kossuth téren.

 


Október negyedikén kezdődtek az Országos Könyvtári Napok, melyhez a megyeszékhely is csatlakozott. A város valamennyi könyvtára, a Hild Viktor, a Szandaszőlősi, a Kertvárosi és a Tallinn fiókkönyvtár is szervez programot. Sőt ezúttal az Abonyi útra is várják az *olvasókat.

CZAKÓNÉ GACOV KATALIN igazgató Verseghy Ferenc Könyvtár: 

Most csütörtökön újraindítjuk az Abonyi úti fiókkönyvtár szolgáltatásait, úgyhogy ez egy nagy újdonság, hogy csütörtökön 10 órától újra várjuk a látogatóinkat. Megújítottuk a könyvállományt, a környezetet, új polcok kerültek, frissítettük a bútorainkat. Ott hosszú ideig zárva voltunk, most újra kinyitunk.

 

Több mint 70 programot szerveznek a legkisebbektől az idősekig minden korosztály számára. Vasárnap különleges eseménysorral várják az olvasókat, sőt azokat is akik még nem iratkoztak be.

 

100 forintért tudnak beiratkozni vasárnap a Verseghyben és a Hildben. Azokban a fiókkönyvtűárakban ahol nincsenek nyitva vasűrnap ott pénteken lesz ez. Ehhez kapcsolódik a megbocsátási akciónk, büntetlenül vissza lehet hozni a könyveket, 2 ezer forint alatt mindent elengedünk, fölötte pedig a felét kell kifizetni. Úgyhogy mindenki nézzen utána, hogy van-e könyve otthon,  mert most büntetlenül lehet hozni.

 

Ma az általános iskolásokat várták író-olvasó találkozóra. Nyáry Krisztián- legújabb könyve kapcsán - a himnuszokról és az olvasásról beszélgetett a diákokkal.

 SCHOTTNER FARKAS: 

Én úgy gondolom, hogy az olvasás egy másik világba repít el és nem a valóság négyzetébe vagy bezárva. Én nagyon szeretek olvasni.

 

 NYÁRY KRISZTIÁN író, irodalmár:

Elképesztő mennyiségű digitális szöveg és kép ömlik ránk egyetlen nap alatt amit nagyon nehéz feldolgozni. Ezért védekezünk ellene, úgy, hogy mást már nem olvasunk. Máshogy fogjuk fel a digitális betűt, a címszavakat és a kiemeléseket fogjuk fel, de ez nem mély olvasás.

 

Pedig az emberi pszichének szüksége van az irodalomra, hisz az a másvalaki bőrébe való belebújás képessége-tette hozzá. Ezért, empatikusabbak, kreatívabbak és intelligensebbek lesznek azok akik naponta legalább 20 percet olvasnak.  Az Országos Könyvtári Napok vasárnap íjászattal, kódex másoló műhellyel, iniciálé festéssel, cégérkészítéssel, bábelőadással, középkori játékokkal várja az érdeklődőket a Kossuth térre.

Szerző
Sebestyén Andrea