Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

OSZOLJ!

Tizenhét éve fogyott el a centi. 2004. november harmadikán leszerelt az utolsó magyar sorkatona is.


2004. október 25-én a nagy vidéki helyőrségekben- így Szolnokon, a Hild téren is- óriási centi hirdette, közeleg a vég. Minden nap egy- egy politikus, közéleti személyiség, vagy éppen egyenruhás katona vágott le egyet- egyet a megacentiből. Egy 1868-ban elfogadott törvény rendelkezett először az „általános hadkötelezettség”-ről, a sorkötelezettség 136 évig állt fenn Magyarországon. Kezdetben 21 éves kortól kezdődött a hadkötelezettség. A trianoni békeszerződés 1920-ban megszüntette a hadkötelezettséget, és 35 ezer főben maximálta az önkéntes haderő létszámát. 1939-ben azonban újra bevezették a sorkötelezettséget, ekkor a II. törvénycikk a „honvédelmi kötelezettség” fogalmat használta. A világégés utolsó évében a 900.000 főt is meghaladta a magyar hadsereg létszáma. Az 1949-ben szovjet mintára bevezetett új alkotmány rendelkezett újra a sorkötelezettségről, az ötvenes években kétszázezer fős hadsereget tartott fenn az ország, ekkor három év volt a szolgálati idő. A hetvenes években kettő-, a nyolcvanas évektől már csak másfél évet kellett kibírni angyalbőrben. A kilencvenes évek elején a Magyar Néphadsereg/ Magyar Honvédség létszáma százezer főre csökkent. A szolgálati idő 2001-től fél évre zsugorodott.

Az utolsó bevonulás 2004. május tizenegyedikén- tizenkettedikén volt, ekkor mindössze 2022-en szereltek fel. Ugyanebben az esztendőben, június kilencedikén a kormányzat döntött a sorkatonaság megszüntetéséről. Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter nullában határozta meg a sorkatonaság létszámát, így biztossá vált, hogy 2004. november harmadikán az utolsó „kényszersorozott” katona is hazamegy végleg szabadságra.

Tizenhét évvel ezelőtt ezen a napon a szolnoki alakulatoktól száztízen adták le fegyverüket, egyéb katonai felszerelésüket. Az országban összesen 1800 kiskatona kapta meg ezen a napon a leszerelő civil levelet.

Szerző
Gutai István