Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

HATÉKONY A VÍRUS ELLEN AZ ÓZONGENERÁTOR, DE ÓVATOSAN KELL HASZNÁLNI

A koronavírusjárvány ellen nemcsak a kézmosás,a maszkhasználat és a távolságtartás, hanem a különféle fertőtlenítő eljárások is hasznosak lehetnek. Gyakran alkalmazzák az ózongenerátorokat hiszen hatékonyan szakítja meg a vírus sejtburkát elpusztítva ezzel a kórokozót. A szerkezetek használata azonban körültekintést igényel.


Ilyen ózongenerátorral fertőtlenítették a járvány előző hullámai során a mentőautókat, alkalmazzák ezeket ma is orvosi rendelőkben, irodákban.

 Magyarics Robin értékesítési vezető, Laser Technologies Kft.:

Az ózongenerátornak van egy speciális és egyszerű tulajdonsága, hogy oxidál, tehát gyakorlatilag elégeti az összes olyan részecskét, mikroorganizmust, amivel találkozik. Ezért széleskörűen használható a koronavírus területén is.

 

Használata azonban körültekintést igényel. Fontos tudni, hogy baktériumokat, vírusokat, penészt, gombát, esetleg ágyi poloskát szeretnénk-e elpusztítani. Ettől függ ugyanis a szerkezet behatási ideje és az ózonkoncentráció mértéke. Fontos az is milyen helyen használjuk.

 

 Magyarics Robin értékesítési vezető, Laser Technologies Kft.:

Ablaktalan helységekről van szó, én ott az ózont nem javasolnám használni. Amennyi ózon marad a levegőben az káros hatással lehet az emberi szervezetre, a bennünk lévő mikroorganizmusokat is képes megtámadni. Tehát fontos a szellőztetés vagy olyan szénszűrő ami képes megkötni az ózont.

 

Az ózon oxigenizálja a számítógépek elektronikai berendezések belsejét is, károsítja azokat a berendezéseket, melyekben nyers kaucsuk van-tette hozzá a szakértő. Jelentős kárt azonban tartós használat és magas koncentráció okoz csak. Növényeinket is érdemes védeni, kivinni a szobából. Az ózon miatt ugyanis lekókadhatnak, elsárgulhatnak a levelek. Az ózon használata tehát óvatosságot igényel.

 

Akár lehet ezt naponta is használni csak megfelelő időt kell hagyni. Mi pl az irodáinkban éjszaka szoktuk használni a generátort és reggelre megfelelő vírusmentes környezet fogadja a munkatársakat ózon jelenléte nélkül. Egyébként lehet kapni ózonszintmérő készülékeket is, ha valaki fél ettől.

-tette hozzá a szekértő.

 

 Ha éjszakánként pár órát megy egy generátor egy irodában és reggel szellőztetnek, akkor valószínű a megengedett határérték alatt lesz az ózon. Ennek ellenére a jellegzetes szagot érezhetjük. A nem megfelelően szellőztetett irodákban a kárpitban, padlószőnyegben is ott marad, eltárolódik, az ott dolgozók fejfájást, bágyadtságot érezhetnek. Ez azonban csak nagyon erős ózonizálás esetén alakulhat ki, hiszen az ózon minden esetben visszaalakul oxigénné -idővel. Minden eseteben az adott készülék használati leírása az útmutató.

Szerző
Sebestyén Andrea