Szolnok TV

Ma 2022. Augusztus 17. Szerda, Jácint napja van.

EGÉSZSÉGVÁROS ÉPÜL SZOLNOKON

Szűrések az egészségért és a Hetényi Géza Kórházért. Ismét felépül Szolnokon a Richter Egészségváros. Október 9-én, a Kossuth téren ingyenes szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon vehet részt bárki, aki odafigyel az egészségére. A szervező gyógyszergyártó cég minden résztvevő és minden szűrés után adománnyal támogatja a Hetényi Géza kórházat.


Prosztataszűrés, csontsűrűség mérés, koleszterinszint és vérnyomás mérés, érszűkület vizsgálat, cukorbetegség, szívelégtelenség, gombás fertőzések és testsúly mérés. Csak néhány azon ingyenes szűrővizsgálatok közül, melyet jövő hét szombaton kínál Szolnoknak a Richter Egészségvárosa. A Kossuth téren több, mint 30 sátor áll majd, melyekben a szűréseken túl tanácsadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket. A város alapstratégiáinak egyike az egészséges életmódra nevelés -mondta Szalay Ferenc. A gyermekek az iskolákban és az egyesületekben minden nap sportolhatnak.

 

SZALAY FERENC polgármester, Szolnok (Fidesz-KDNP): „A célunk, hogy a a fiatalember aki hozzászokik a rendszeres mozgáshoz, az felnőttként is egészségesen él, és ezt viszi a szülei felé. A felnőtteknek szűrőprogrammal segít a város, ezek több mint tíz év óta mennek a városban.”

 

A Hetényi Géza Kórház szakmai háttérrel támogatja a szűrőprogramokat.

 

PIROSKA MIKLÓS főigazgató, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-rendelőintézet: „A prevenció fontossága kiemelt, az egészségügyi ellátó rendszer terheltsége azon múlik mennyi időt tudnak az emberek egészségesen eltölteni. Ennek gyermekkorban teremtődnek meg a feltételei, hiszen a rendszeres mozgás, a tudatformálás nagyon sokat tudnak segíteni.”

 

A gyógyszergyártó cég az elmúlt 12 évben 84 helyszínen, több mint 210 ezer szűrést végzett. Szolnokon most járnak másodszor. A rendezvény azonban nem csak az egészségmegőrzésről, hanem adománygyűjtésről is szól.

 

CSABA LAJOS osztályvezető helyettes, Richter Gedeon: „A Richter minden vizsgálat ás előadás után adománypontot ad, ezt 300 forintért vált be, ezt 3,5 millió forinttal egészít ki, amit minden helyi intézménynek kínálunk fel.”

 

Az elmúlt években 444 millió forint jutott adományként a megjelölt intézményekhez. A Hetényiben idén a majdani összegből az Élelmezési Osztálynak szeretnének vásárolni egy betegek ellátását segítő, diétás étkezést kiszolgáló eszközt. Az egészségváros október 9-én 9:45-kor nyitja meg kapuit, hogy 17:30-ig várja az egészségüket fontosnak tartó szolnokiakat.

Szerző
Skultéty József