Szolnok TV

Ma 2022. Június 28. Kedd, Levente, Irén napja van.

SZAKMÁK KÖZÖTT VÁLOGATHATTAK A VÉGZŐSÖK

Több mint 40 kiállítóval startolt el a Szakmalabirintus pályaválasztási kiállítás. A megyei kormányhivatal és a Szolnoki Szakképzési Centrum szervezésében nyílt expónak a Jendrassik György Gépipari Technikum ad otthont. A kiállítás október 8. látogatható.


Kiállító sátrakkal telt meg a technikum udvara. A ma nyílt Szakmalabirintus névre keresztelt pályaválasztási kiállításon 7. és 8.osztályos tanulók ismerkedhetnek a megye szakképzésével. Kiss Dávid Levente Tószegről érkezett, és bár minden standon gyűjtött információkat, jövőjét az informatika világában képzeli el.

„Az a 3D-s nyomtatós sátor tetszett a legjobban, ahol csináltak ilyen colas dobozokból ilyen zenélőt, zenélő dobozokat, az is nagyon jó volt.”- mondta Kiss Dávis Levente.

Az általános iskolásokat interaktív bemutatók várják a sátrakban. Van ahol kóstolhatnak, a Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum standjánál pedig bepillantást nyerhetnek a grafikus és dekoratőr képzésbe.

„A dekoratőr szakmában jelen esetben kollázsokat tudnak készíteni, festhetnek, rajzolhatnak hoztunk hozzá mintákat is, hogy jelenleg mik azok, amik az iskolában is folynak. Tényleg kitudják próbálni azt, hogy milyen feladatok fognak majd rájuk várni. A grafikai téren is készültünk, hoztunk anyagokat, ezek pl. az eddigi tanulóknak a munkái.”- mondta Urbán Tamara Eszter.

Ez pedig már a házigazda standja. A kiállításon az iskolaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a gépipari technikum eszközeivel és képzésével.

„Gyakorlatilag mi gépészettel foglalkozunk és közlekedés ágazatban is várjuk a diákokat fő képzésünk a CAD-CAM informatikus gépésztechnikus, illetve gépgyártás technikus, technológus szakmákat is képzünk.”- mondta Drávai Gábor a SZSZC Jendrassik György Gépipari Technikum szakoktatója.

Péntekig csaknem 3000 látogatóra számít az expót életre hívó megyei kormányhivatal. A program célja, hogy segítsék a diákokat a számukra megfelelő szakma megtalálásában.

„A mai napnak az első számú üzenete az, hogy egy jó döntés meghozatalával nagyon stabil jövőképet lehet kialakítani a fiatalok vonatkozásában. Ha jól sikerül szakmát választani és abban a szakmában a későbbiekben minél mélyebb tudást megszerezni akkor stabil jövedelemre, stabil családi képre és jövőre számíthatnak azok a fiatalok, akik az elkövetkező napokban ellátogatnak ide és megtekintik a kiállítást.”- mondta Dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott.

A kiállításon az általános iskolások mellett a végzősökre is gondoltak. Az érettségi előtt álló diákok olyan munkákat ismerhetnek meg, ahol a megyei szakképzésben tanultakat hasznosíthatják.

Szerző
Hatvani Brigitta