Szolnok TV

Ma 2022. Június 25. Szombat, Vilmos napja van.

SZOCIÁLIS TŰZIFA

5 milliárd forint támogatást nyújt a kormány az idei szociális tüzelőanyag programhoz. Az ötezer főnél kisebb önkormányzatok 2011 óta igényelhetik a támogatást, mely keretösszege az elmúlt években az ötszörösére emelkedett. Idén a legnagyobb összegben Tiszabura, 27 millió forint értékben kap vásárolhat majd tűzifát. Mindeközben a szolnoki programhoz is megérkezett az első mennyiség, melynek az aprítása is elkezdődött.


Biztosított az ország tűzifa ellátása -mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. Magyarország élőfakészlete 400 millió köbméter, ami évente 13 millióval gyarapszik. Az idei télre 5 milliárd forint értékben több mint 230 ezer köbméter tűzifát biztosítanak szociálisan rászoruló családoknak.

2011 óta az állami erdőgazdaságok 1 millió 200 ezer köbméter tűzifát biztosítottak az 5000 főnél kisebb önkormányzatok részére. Idén legnagyobb összegben, 27 millió forint értékben Tiszabura kap támogatást.

Van olyan erdőgazdaság, ahol 3000 m3 fa kiszállításáról kell gondoskodni az elkövetkező hónapokban, van ahol 56.000 m3 fát kell az önkormányzatokhoz eljuttatni február 15-i határidőre.

A szolnoki „Munkalehetőség a Jövőért” telephelye. A városban is évek óta segítik tűzifával a rászorulókat, az idei tél első negyede már beérkezett. A munkatársak a fa aprítását is elkezdték. Ez nagyjából 80 családnak elegendő mennyiség, de januárban szokott megkezdődni a segély kihordása, addigra még kerül be közterületekről anyag és valószínűleg a város is vásárol hozzá, hogy elegendő legyen a mennyiség.

Szolnokon elsősorban jó fűtőértékű akác és bükk kerül a családokhoz. A városi gallyazásból beérkezett vegyes faanyagban akad gyengébb minőségű is. Városunkban átlagban 300 kg tűzifát kaptak a családok, de azért, hogy a vegyes fajtával kevert mennyiség fűtőértéke ne csökkenjen, 10 százalékkal többet adnak minden évben. A mennyiséghez pedig még itt készülő fabrikett is kerülhet.

Szerző
Skultéty József