Szolnok TV

Ma 2021. December 8. Szerda, Mária napja van.

NAGYOBB A TŰZVESZÉLY KARÁCSONY ELŐTT

November 26-ig a társasházak lakói és a közös képviselők online és telefonon is feltehetik kérdéseiket a katasztrófavédelmi kirendeltségek szakembereinek a társasházakat érintő tűzvédelmi szabályokkal kapcsolatban. A téli ünnepek fokozottan tűzveszélyes időszakot jelentenek, így fokozottan oda kell figyelni a tűzvédelmi szabályok betartására. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.


12 társasházi lakástűz, és egy komolyabb sérülés. Megyénkben az idei évben is akadt feladatuk bőven a tűzoltóknak. A legtöbb esetben a tűzvédelmi szabályok betartásával és egy kis körültekintéssel megelőzhető a baj -hangzott el a szolnoki kirendeltségen tartott tájékoztatón. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a társasházakat, tapasztalataik szerint egyre jogkövetőbbek a lakók, jellemzően azonban akad néhány olyan szabály, melyet folyamatosan megszegnek. A tűzvédelmi eszközöknek mindig rendelkezésre kell állniuk, azok állapotát folyamatosan ellenőriztetni kell. A 3 szintnél magasabb társasházakban tűzvédelmi házirendet kell készíteni. A menekülési útvonalat, azaz a folyosókat, lépcsőházakat, kilépőket szabadon kell hagyni.

Dekorációkat és díszítéseket a falfelület maximum 15 százalékban szabad elhelyezni. Éghető anyagok tárolása csak minimális mennyiségben engedélyezett. A PB gázpalack tárolása is szigorúan szabályozott.

A folyosókat csak szigorú feltételek mellett szabad rácsos ajtóval elzárni. A lezárás mögött nem lehet semmilyen közös használatú tűzvédelmi eszköz, és minden lezárt szakaszon élőnek a rácshoz saját kulccsal kell rendelkeznie. Az évenkénti kéményseprés is fontos -hangsúlyozta az osztályvezető.

A karácsonyi időszak fokozottan tűzveszélyes. A meggyújtott gyertyákat, beüzemelt fényfüzéreket tilos őrizetlenül hagyni. A társasházakat érintő tűzvédelmi szabályokkal kapcsolatban munkaidőben november 26-ig online és telefonon is kereshetők a kirendeltségek szakemberei -hangzott el a tájékoztatón.

Szerző
Skultéty József