Szolnok TV

Ma 2022. Augusztus 17. Szerda, Jácint napja van.

SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ EGY HÉTEN ÁT

Még mindig lehet csatlakozni ahhoz a környezetvédelmi akcióhoz, melynek középpontjában a szemétszedés áll. A te szedd akció hétfőtől vasárnapig tart. Szolnokon a Tallinn városrészben többen is szemeteszsákot ragadtak.


Bartus Barnabás az édesapjával, és a TALLINN-ALCSI Városrészért Egyesület aktivistáival szedi a szemetet. Civilek, kiknek fontos a város tisztasága. Nagy munkában vannak, hiszen a szemét megbújik mindenütt. A tizedik alkalommal meghirdetett Te Szedd akció több mint ezer találkozási pontjának egyike a Tallinn városrész.

A Te szedd akció nem csak a szemétszedésről szól, környezettudatosságra is nevel, formálja a gondolkodást, csapatot épít és segíti a szelektív hulladékgyűjtés megerősítését is. A szemléletformálás fontos feladat -vallják a résztvevők.

Barnabás szerint nem bonyolult dolog a szemétszedés, bár ő is azt vallja: legjobb lenne, ha nem szemetelnének az emberek.

2021-ben közel százezer önkéntes vett részt az országos akcióban, és közel 1500 találkozási ponton, szedték össze a közterületekről az illegálisan lerakott hulladékot. Az akciónak köszönhetően tavaly közel 3000 tonna hulladéktól tisztították meg az országot, amelyből mintegy 1000 tonna az önkéntesek munkájával került a hulladékválogatókba.

A hulladék elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközökről, kesztyűkről, zsákokról, kötözőkről idén is az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondoskodik. Az összegyűjtött hulladékot a helyileg illetékes közszolgáltatók szállítják el. Az egy hetes akció hétfőn kezdődött és május 8-án vasárnapig tart.

Szerző
Skultéty József