Szolnok TV

Ma 2024. Május 22. Szerda, Júlia, Rita napja van.

TOVÁBB BŐVÜLT AZ ONLINE INTÉZHETŐ ÜGYEK KÖRE

Az egyszerűsített foglalkoztatást már online nyomtatványkiöltő alkalmazásban is be lehet küldeni a NAV-hoz. A felület a NAV fejlesztése.


Az egyszerűsített foglalkoztatást már online nyomtatványkiöltő alkalmazásban is be lehet küldeni a NAV-hoz. A felület a NAV fejlesztése.

 

 CSÁNYI PÉTER szóvivő NAV JNSZ Megyei Igazgatósága: 

Ennek az az előnye, hogy akár a foglalkoztatás megkezdése előtt, aznap reggel , amikor elkezdenek dolgozni a munkavállalók, akkor azt megelőzően be lehet küldeni az adatokat. Ezt az anyafelület ellenőrzi, vagyis azt, hogy a névhez az az adószám tartozik-e, vagyis, hogy azt a munkavállalót jelentjük-e be. Az is előny, hogy visszavonható és ha valami mégsem úgy történik, akkor törölhető a rendszerből online módon a bejelentés.

 

Ehhez az ügyfélkapu azonosításra van szükség. Az alkalmi munkavállalás, az építési vállalkozások, mezőgazdasági munkák területén jellemző. Adott munkáltatónál legfeljebb 15 napot alkalmazható a munkavállaló.

 

Egyszerűbb a foglalkoztatás bejelentése, aki nem akar vagy nem tud becsatlakozni a munka világába, annak ez egyszerűbb. A munkáltatónak is előnyös, mert nem tartozik hozzá külön bejelentési kötelezettség. Ennél fogva járulékot és adót sem fizet utána a munkáltató. Ezer forint bejelentési díja van ennek az egyszerűsített foglalkoztatásnak -tette hozzá a szóvivő.

 

 Magyarországon az utóbbi években csökken az ilyen foglalkoztatás. A cégek szeretnek biztos emberekkel dolgozni. A munkáltatók már jobban szeretnek felkészült, a munkát jól elvégző , nem alkalmilag bekapcsolódó kollégával dolgozni. Már a betanított munkára is az állandó foglalkoztatás a jellemző. Ez a fajta foglalkoztatás a tendenciák szerint egyre inkább kiszorul a munka világából. A meglévő ügyeket az ügyfélkapun keresztül, akár telefonról is be lehet jelenteni az adóhatóság új online felületén.

Szerző