Szolnok TV

Ma 2024. Április 20. Szombat, Konrád, Tivadar napja van.

DRÁGULÓ ÉPÍTKEZÉSEK, EMELKEDŐ LAKÁSÁRAK

Építkezési láz tört ki a vidéki Magyarországon - írja az egyik hazai szaklap. A beszámoló adatai szerint azonban a covidnak és az építőanyagár emelkedésnek köszönhetően egyre több megyében egyre kevésbé fogynak ezek az ingatlanok. A KSH felmérése szerint megemelkedtek a lakásárak is, ma már egy használt lakásért, felújítással együtt elkérhetnek annyit, mint egy új építésűért.


Lakópark épül a Széchenyi lakótelepen. Több épületből álló, több lakásos ingatlankomplexum lesz. Az első épületben már a leendő lakók is megjelentek. Fejes Szilviáék évekig keresték a megfelelő ingatlant, így bukkantak rá erre. A jelenlegi lakásukat 3 gyermekkel már kinőtték, így az ár mellett az esetükben szobák száma is döntő volt.

Szilviáék szétnéztek a használt piacon és az új építésű ingatlanok között is.

Évekkel ezelőtt hirtelen megugrott a lakás és házépítési kedv, ennek és a támogatásoknak köszönhetően a használt ingatlanok is jól keltek. Ezt az árak is követték. Néhány év alatt -vannak térségek- ahol minimum duplájára emelkedett az ingatlanok ára.

A KSH adatai szerint 2022. első negyedévében országosan 15 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban, ugyan ezen időszakban. Tehát, az építési kedv nem csökkent. Az árak emelkedésének köszönhetően azonban az átadott lakásszám csökkent. Több olyan megyei is van -áll a felmérésben- ahol száznál is több lakás, illetve családi ház áll üresen. Jász-Nagykun-Szolnok megyében szintén csökkent az átadott új építésű ingatlanok száma, a lakásépítési kedv azonban tavaly jelentősen megugrott.

Szerző
Skultéty József