Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

SVÉDASZTAL ÉS SZÉLESEBB VÁLASZTÉK JÖHET AZ ISKOLAI MENZÁKON

Komoly változás jöhet az iskolai menzákon. Svédasztalos étkezést és szélesebb menüt vezetne be az a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. A gyerekek túlnyomó többsége ugyanis nem eszi meg az ebédet, a levest sokat ott is hagyják. A menza átalakítására jogszabály is kötelezi a közétkeztetéssel foglalkozó konyhákat január elsejétől. A szolnoki gyerekek szerencsésebb helyzetben vannak, a város közkonyháin odafigyelnek arra, mit tesznek a tanulók elé.


A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. Kőrösi úti konyháján kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minőségi alapanyagokból készüljön a gyerekek ebédje.  Erre 2022. január 1-től jogszabály is kötelezi a közétkeztetésben résztvevő konyhákat. A szabály szerint a felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ide minden nap frissen érkezik a magyar húsáru és a felhasznált zöldség is hazai. 

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége. Ez az elképzelés egyelőre várat magára. Mindezt az teszi indokolttá a szövetség szerint, hogy különösen a városokban a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben.

Ebben a konyhában mintegy 1500 adag étel készül naponta. Ezt eszik a Kőrösi, a Kodály és a Széchenyi körúti általános iskola diákjai is. Az ebéd mellett arra is odafigyelnek, hogy mit esznek tízóraira és uzsonnára a gyerekek.

A szakmai szervezetek számításai szerint 30-40 százalékkal növekedhetnek a nyersanyagárak és ezáltal a menza költsége. Egy ebéd körülbelül az óvodában 110, általános iskola felső tagozatán és gimnáziumban 150 forinttal lenne drágább naponta.

Szerző
Szanyi Brigitta