Szolnok TV

Ma 2023. Június 2. Péntek, Anita, Kármen napja van.

VÁLTOZTAK A TÁMOGATÁSOK

A jövedelemhatárok emelésével többen vehetik igénybe ezentúl az önkormányzati támogatásokat. Az áprilisi közgyűlés döntései nyomán május elsejétől léptek életbe a változások. Az intézkedést az önkormányzati lakások bérleti díjának 50%- os emelése előzte meg- ám a könnyítés jóval szélesebb kört érintenek.


Az egyik oldalon többletkiadás, a másikon támogatás…. Igyekszik csökkenteni az alacsony jövedelműek terhét az önkormányzat a „települési támogatások” áprilisban elfogadott módosításával. A havi kiadások jelentős hányadát kitevő lakbér- és rezsiteher kompenzálásának fontos eleme a lakásfenntartási támogatás jövedelemhatárának emelése: egyedülállók esetén 90 ezer forint volt eddig a jogosultság összeghatára, amit most 160 ezer forintra emeltek. Ha egy háztartásban ketten élnek, akkor személyenként 81- ről 120- ra, három vagy több fő esetén 72- ről 110 ezer forintra emelkedett a jövedelemhatár- uduk meg Romhányi Beátától a szociális támogatások osztályának vezetőjétől.

 

 „A lakásfenntartási támogatás jövedelemhatárán túl a támogatási összegeket is megemelte: itt most 5.500, 6.500 és 7.500 forintos támogatást állapít meg a polgármester ha valaki május elseje után adja be a kérelmét havonta.”

 

Jobb helyzetbe kerültek a „települési adósságcsökkentési támogatást” igénylők is.

 

„Ennek a jövedelemhatára is megemelkedett és itt is a támogatás összegei. És lényeges, hogy korábban négy alkalommal lehetett ilyen támogatást igényelni- most a közgyűlés úgy döntött, hogy ezt nem korlátozza, korlátlanul be lehet nyújtani. Nyilván vannak szabályok amiknek meg kell felelni jogosultsági feltételek.”

 

 Ehhez továbbra is kötelező igénybe venni az „adósságkezelési tanácsadó” szolgáltatását, a kezelendő adósság mértéke pedig nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

 

 „És ami még lényeges és igazából szeptembertől lesz fontos az egyedi térítési díj támogatásnak a jövedelemhatár emelkedése ami pedig az iskolai étkezéshez biztosít támogatás.”

 

Míg települési támogatásokra az önkormányzat 2022- ben 31 millió 875 ezer forintot fordított, addig idén ez az összeg 50 millió 120 ezer forintra emelkedett.

Szerző
Tálas László