Szolnok TV

Ma 2022. Január 25. Kedd, Pál napja van.

EGY 35 ÉVES FENYŐ LETT SZOLNOK KARÁCSONYFÁJA KARÁCSONYFA

Helyére került a város karácsonyfája. A Kossuth teret november 24-től már feldíszítve ékesíti majd a Szandaszőlősről érkezett, hatalmas luc, mely vízkeresztig áll majd a városháza előtt. Ha a vírus engedi, szintén jövő hét szerdán nyitnak a karácsonyi falu árusító bódéi. Idén az előző évekhez hasonló, de annál színesebb látvány fogadja majd a térre érkezőket.


Szerda reggel még a helyén állt a luc fenyő, délelőtt azonban a láncfűrész vasfoga elérte őt is. Miután minden oldalról rögzítették, a hatalmas emelő daru is biztonsággal tartotta, ki lehetett vágni. Idén közel 30-an ajánlották fel az udvarukon álló fenyőfát, hogy az legyen a város karácsonyfája.

A terjedelmes, formás fa 17 méter magas volt, súlya meghaladja a 2 tonnát.

A család 1986-ban költözött Szandaszőlősre, a fenyő magról nőtt, még Jászkiséren ültették. Amikor áthozták, alig volt fél méteres.

A favágás legkritikusabb pillanata a kiemelés. Minden részletre figyelniük kell a szakembereknek, hiszen hiába kötötték le a nagyobb vezetékeket, az utca fölött sem akadhattak bele semmibe.

A fa a Kossuth térre került, ahol a megszokott helyén ékesíti majd a főteret. A világítás és a karácsonyfa díszek néhány nap alatt felkerülnek, a tervek szerint november 24-én már teljes pompájában, az előző évekhez képest színesebb látványvilággal várja majd az arra járókat.

A karácsonyi falu faházai is állnak már. Ha a covid járvány engedi, az árusok, a vírus előtti nyitvatartással várják majd a kikapcsolódni vágyókat. (1) A város karácsonyfáját vízkeresztkor bontják majd le. Mint minden évben, most is tüzelőként ajánlják fel a rászorulóknak.

Szerző
Skultéty József