Szolnok TV

Ma 2022. Október 4. Kedd, Ferenc napja van.

CSAK A VERSENYKÉPES CÉGEK MARADNAK TALPON

A versenyképesség mellett az életben maradás a legfőbb célja jelenleg a hazai vállalkozásoknak - mondta Dr. Csath Magdolna közgazdász professzor, a Szapáry Gyula Klubban tartott előadásán. Véleménye szerint innováció, megbecsült, jó munkaerő és együttműködés nélkül nem tudnak a cégek talpon maradni. Sajnos hazánkban a legtöbb helyen mindhárom területen nagy az elmaradás - mondta a szakember.


A piacgazdaságban csak a versenyképes, sikeres cégek maradnak életben - mondta Dr. Csath Magdonla a Szapáry Gyula Klubnál tartott előadásán. A közgazdász professzor szerint most óriási a bizonytalanság, a cégek legfőbb célja az életben maradás. Az infláció nő, az anyagárak nőnek, miközben anyag hiány is van. Ennek kell ellenállniuk. A szakember szerint ehhez 3 dolgora van szükség: innovációra, megbecsült munkavállalóra és együttműködésre.

Az együttműködés egyszerre jelenti a cégen belüli, kollégák közti csapatmunkát, de a partnerekkel és ügyfelekkel való együttműködést is. A plusz érték elérésének ez elengedhetetlen követelménye. A magyar vállalatoknak van még mit tenniük e hármas terén -vallja a szakember. UNIÓ-s innovációs elemzések szerint a magyar vállalatoknak alig 25 százaléka innovatív, Csáth szerint ez nem valós szám, hiszen akkor nem jönnének a gazdasági eredmények. Menedzsment innovációban azonban valóban van mit tenni.

Egymaga senki nem lehet sikeres, az együttműködés kulcskérdés, minden partner fontos, senki nem ér sem többet, sem kevesebbet a másiknál -mondta az előadó. Becsület, együttműködés, tisztesség és bizalom- ezek nélkül nem megy -hangzott el az előadáson.

Szerző
Skultéty József