Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

VÖRÖS KÓD IDEJÉN JOBBAN FIGYELNEK A HAJLÉKTALANOKRA

A vártnál enyhébb éjszaka ellenére csaknem negyvenen hajtották a Tószegi úti menedékhelyen álomra a fejüket. A tegnap kihirdetett „Vörös kód” nyomán országszerte- így Szolnokon is fokozott készültség lépett életbe elsősorban a hajléktalanellátó intézmények körében.


Békés idill a Tószegi úti éjjeli menedékhelyen. Aki ide bekerül, biztonságban vészeli át az éjszakát még a leghidegebb napokban is. A szobákat nem egy esetben 26- 28 fokra is felfűtik, hogy az átfagyott vendégek otthonosan érezzék magukat. Rozgonyi Lászlót 2013-ban tette tönkre a lakásmaffia. Azóta él szállón. 

 

„Elsősorban szállást, ugye fűtött helyen. Étkezést is, meg nagyon jó hogy van ez a lehetőség mert hát ilyenkor igen megfagynánk az utcán.”

 

A”vörös kód” nem csupán a rendelet kihirdetését követően lép életbe- az utcai szociális munkások számára minden téli nap és éjszaka ennek jegyében telik. Figyelik a meteorológiai előrejelzést- ha szükséges akkor időben figyelmeztetik az ügyfeleket. Tudtuk meg Vígh Zsolt szociális munkatárstól.

 

 „Korábban már felhívták az utcai szociális munkások az utcán tartózkodók figyelmét arra, hogy milyen időjárás várható és, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.”

 

A szállást tegnap este időben elfoglalta mindenki.

 

„A legkésőbbi időpontban érkező az fél kilenc magasságában érkezett hozzánk. Különleges esemény nem történt, nyugodt, csendes éjszakánk volt.”

 

A befogadóhely, ha kell, bővíthető.

 

 „Mindenféle eszközzel rendelkezünk, tehát hogy ha szükség van rá, akkor minden érkezőt el tudunk helyezni biztonsággal szivacson, amihez takarót, párnát és jó meleget tudunk biztosítani.”

 

Az éjjeli menedékhelyet hajnalban hagyják el a bentlakók, hogy átsétáljanak a Prizma útra…. A nappali melegedő nyolckor nyit. Itt az érkezők csomagjait átnézik, nehogy szeszesitalt hozzanak be. Ezt követően foglalhatják el a közösségi termeket - elsősorban az étkezőt és a konyhát. Forró teát kap mindenki, aki kér.  A délelőtti étkezést többnyire maguknak kell megoldani, ám a főzéshez, melegítéshez minden rendelkezésre áll. Csakúgy mint a tisztálkodáshoz és a pihenéshez, ami eltölthető a tévékészülék előtt, de akár olvasással is. A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálata - úgy mint eddig - a hétfő 20 óráig elrendelt „vörös kód” ideje alatt is várja a rászorulókat.

Szerző
Tálas László