Szolnok TV

Ma 2022. Január 18. Kedd, Piroska napja van.

TÖBB NŐ IS VOLT A SZOLNOKI KUNG-FU SZEMINÁRIUM

50 éve oktatják Európában a Wing Tsun kung-fut. A küzdősport hazánkban 1980-ban indult hódító útjára. A sport mellett évről-évre egyre többen teszik le voksukat városunkban is. A hétvégén a megyeszékhely szemináriumnak adott otthont.


Fejlődés és tanulás. Ez állt a középpontban ismét a Wing Tsun kungfu szemináriumon. A speciális napon 2005 óta vehetnek részt a tanítványok. Szombaton Dai Si-Fu Máday Norbert 9. nagymester Kelet-Európai főinstruktor tartott továbbképzést, aki 30 éve oktat országszerte.

DAI SI-FU MÁDAY NORBERT, 9. nagymester, Kelet-Európai főinstruktor
„Nagyon érdeklődők, úgy látom szeretnék elsajátítani a kínai kung-fut, szeretik, ez nagyon fontos, mert aki szereti, az minden akadályt le tud győzni. Ez az alapja a wing tsunnak és általában minden emberi tevékenységnek. Ha az ember szereti, akkor boldog ez által, és ha boldog, akkor szép élete van.”

A megye több pontjáról érkeztek a szemináriumra. Mintegy 30 kung-fu rajongó gyakorolta a Pálfy-Vízügyi tornatermében az elsajátított mozdulatokat. A harcművészet technikája mellett, annak szellemiségét is elsajátíthatták a tanítványok.

BÉKÉSI ISTVÁN megyei vezető, Leung    Ting    Wing Tsun Kung-Fu, Jász-Nagykun Szolnok megye

„Mindenki azt gondolja, hogy a harcművészet az csak ökölből áll, harcból. De rá kell jönni arra az idő elteltével, hogy ez nem arról szól, nem csak arról szól, hanem arról szól, hogy milyen tiszteletet adunk a másiknak, milyen alázattal vagyunk a munkánk iránt, ha munkát teszünk bele, annak eredménye is lesz. Ugye a kung-fu kemény munkát jelent, tehát valójában az, amit beleteszünk, úgymint az életbe. bármibe, a szakmánkba, vagy bármi sportba, akkor annak is ki kell jönnie, ennek is a gyakorlás, a gyakorlás és a gyakorlás a meghatározó része."

 

Érdekes múltra tekint vissza a sportág. Ebből kifolyólag, talán nem is meglepő, hogy a szemináriumon több nő is részt vett.

 

DAI SI-FU MÁDAY NORBERT, 9. nagymester, Kelet-Európai főinstruktor

„A wing tsun 18. század végi Kínából származik, a Shaolin templomból, amelynek a lerombolása után egy onnan elmenekülő nagymester nő, egy apáca nő, egy shaolin apáca nő, Ng Mui létrehoz egy olyan új kung-fut kimondottan a shaolin ellen, amivel azt le lehet győzni, hogy a shaolin templom árulóival le tudjon számolni. Úgyhogy tulajdonképpen a wing tsun innen jön, innen táplálkozik. Nagyon friss, dinamikus, nagyon egyszerű, a shaolinnak az állat mozgásait nem használó, az emberi anatómiát figyelembe vavő harcművészetről beszélünk.”

 

A nagymester hozzátette, egyik legfőbb céljuk, hogy tovább adják a kung-fu örökséget a jövő generációjának.

Szerző
Pető Dávid